Antena Meniu Search
x

Video PNL a votat pentru începerea negocierilor cu PSD: Au fost 40 de voturi pentru și 22 împotrivă

La ședința PNL din această seară s-a votat pentru începerea negocierilor cu PSD, potrivit surselor Observator.

de Larisa Bernaschi

la 08.11.2021, 23:16

Vezi și

UPDATE: Au fost 40 de voturi "pentru", dar au fost și 22 de voturi împotrivă. Printre cei care s-au opus, s-au numărat Ludovic Orban, Dan Motreanu, Ilie Bolojan, Ciprian Ciucu, Monica Anisie, Raluca Turcan sau Eugen Pîrvulescu.

Lupte grele pentru putere

Coaliţia PSD-PNL se împiedică în Cîţu. Klaus Iohannis ar vrea un Guvern PNL-PSD, dar social-democraţii pun condiţii grele: vor să numească ei premierul şi să aibă ministere-cheie. Florin Cîţu, scos din schemă, negociază şi el în disperare de cauză. Ştie că, o dată cu plecarea de la Palatul Victoria, va pierde şi controlul în partid. Chiar în aceste clipe, liberalii decid dacă vor guverna alături de social democrați. Lupte grele pentru putere. Klaus Iohannis a contactat mai mulți lideri liberali pentru a le transmite că singura variantă de a rămâne la guvernare este o coaliție cu PSD, potrivit informațiilor Observator. Cel mai mare contestatar al președintelui a devenit chiar Florin Cîțu. "Propunerea de premier e președintele partidului, dar vom vedea mai departe. Desemnarea o face presedintele României", a declarat Florin Cîțu.

PSD vrea premierul, ministerul de Finanțe şi nu e dispus să cedeze nici Justiţia

Pe acelaşi subiect

Planul de la Cotroceni nu coincide cu cel al liderului PNL, dar se aliniază cu cel al social democraților. "Florin Ciţu nu poate să mai fie premier intr-un Guvern care are în componenţă PSD. Etapa Florin Ciţu premier a fost depăşită", a declarat Sorin Grindeanu. Visul comun este un guvern PNL-PSD-UDMR condus de Nicolae Ciucă. Însă social-democrații negociază la sânge. Vor jumătate din ministere. "Negocierile nu pot să fie altfel decât ponderilor parlamentarilor. Eu nu am auzit de altfel de negocieri decât cele pe ponderi!", spune Marcel Ciolacu. "Daca e cazul cu PSD, atunci vom face  o alinaţă paritară, excluzînd ministri UDMR", a declarat Rareș Bogdan.

PSD vrea premierul, ministerul de Finanțe şi nu e dispus să cedeze nici Justiţia, în condiţiile în care Klaus Iohannis își dorește pentru PNL acest portofoliu. Florin Cîțu negociază fix pe dos: el să fie premier, Justiția la PSD și Finanțele pentru liberali. "Putem intra într-o posibilă coaliţie de guvernare doar respectând programul nostru şi acestea sunt esenţialele: creşterea alocaţiilor, creşterea salariului minim, creşterea pensiilor", a declarat Gabriela Firea.

Social democrații vor ca de la 1 decembrie pensiile să se majoreze cu 11 procente, iar pensia minimă să ajungă la 1.000 de lei.  Salariul minim ar urma să crească de două ori anul viitor. Prima dată, la 1 ianuarie cu 250 de lei, iar o a doua majorare să ducă salarium minim la 2.740 de lei, respectiv 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare. Dacă intră la guvernare, PSD promite și alocații mărite la 300, respectiv 600 de lei. Până se vor concretiza promisiunile, ar mai fi de făcut un pas esenţial: liberalii decid în această seară dacă intră într-un guvern alături de social democrați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » PNL a votat pentru începerea negocierilor cu PSD: Au fost 40 de voturi pentru și 22 împotrivă