Antena LIVE

Curs valutar

PSD vrea supraimpozitarea salariilor, şi la stat, şi la privat. Plafonul de la care ar putea fi aplicată măsura - surse

Marcel Ciolacu a propus in ședința coaliției de luni seară supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui, potrivit unor surse politice. Propunerea ar putea fi aplicată și veniturilor din sectorul privat. De altfel, în coaliție se vorbește de săptămâna trecută despre asta, însă există riscul de neconstituționalitate. Tocmai de aceea varianta este încă în analiză. Liderul PSD a confirmat marți dimineață discuţii despre impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de la stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României. El susţine că sectorul privat nu a fost discutat.

De la 25.04.2023, 13:35
WhatsApp
Vezi și:

Liderul social democraţilor a propus luni, în cadrul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare, impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, adică pragul de 25.000 de lei. Măsura ar urma să se aplice atât la stat cât şi la privat. De menţionat este că, în coaliție, se vorbește de săptămâna trecută despre acest scenariu, însă există riscul de neconstituționalitate.

Supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale

Tocmai de aceea, varianta supraimpozitării veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale este încă în analiză. Ministerul Finanţelor trebuie să vină cu un raport, într-o săptămână, privind impactul unei astfel de măsuri. Nu este exclus nici să fie introduse mai multe praguri de impozitare, potrivit unor surse din cadrul coaliţiei de guvernare. 

Ciolacu a explicat marţi la Parlament că este normală o impozitare suplimentară, dacă e constituţională, la cumulul de salariu şi pensie specială. El susţine că sectorul privat nu a fost discutat.

Pe acelaşi subiect

"Vorbim de cumulul de salariu şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul, depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului... În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă e zona de impozitare, pe praguri", a spus Ciolacu. "A fost vorba de veniturile numai de la statul român", a explicat Marcel Ciolacu.

Liderii coaliţiei au mai discutat luni despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat. Premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie tăieri salariale de niciun fel, dar nici să nu crească salariile până la noua lege a salarizării.

S-a decis stoparea angajărilor la stat și o reducere cu 10% la cheltuielile de bunuri și servicii. Cât priveşte cumulul pensiei cu salariul, coaliția a decis că nu se poate face prin ordonanță, pe motiv de neconstituționalitate. Astfel că trebuie să se aplice prin lege. Potrivit surselor citate, UDMR s-a opus măsurii interzicerii cumulului pensie-salariu.

Marcel Ciolacu: Nu s-a vorbit despre îngheţarea salariilor bugetarilor

Marcel Ciolacu susţine însă că nu s-a vorbit despre îngheţarea salariilor bugetarilor. "Nu s-a vorbit desptre îngheţarea salariilor bugetarilor. Avem Legea 153. Urmează, în cererea de plată numărul patru să avem o nouă lege a salarizării. În acel moment toate aceste lucruri vor fi discutate", a spus liderul PSD.

El a precizat că nu s-a vorbit niciodată de tăieri de salarii. "Nu s-a vorbit niciodată de vreo îngheţare de venituri în niciun sistem. Cu adevărat, este o abordare corectă şi profesionistă, astfel încât, dacă tot avem jalonul, e normal să avem o abordare corectă şi unitară", a afirmat Ciolacu.

Budăi: Nu vorbim de o înghețare a salariilor, ci vorbim de o neintervenție 

Ministrul Muncii a spus că nu va fi o înghețare a salariilor bugetarilor, ci de o neintervenție pe o perioadă limitată. El susţine că, în continuare, vor fi făcute angajări în Educație și Sănătate.

"Pe o perioadă de câteva luni să nu mai fie intervenție asupra legii salarizării. Suntem într-un contract cu Banca Mondială. Punem la dispoziția Băncii Mondiale datele, astfel încât să avem oglinda unde suntem acum și să știm ce măsuri să luăm. Deci nu vorbim de o înghețare a salariilor, ci vorbim de o neintervenție pe o perioadă limitată", a spus Marius Budăi.

Întrebat dacă mai pot crește salariile până la finalul anului, ministrul Muncii spune că este o decizie pe care coaliția o va lua. "Acolo unde este nevoie de o intervenție, ați văzut acele echilibrări între sporurile venite din fonduri europene și PNRR, coaliția a înțeles și a intervenit pentru a nu avea scurgeri de personal dintr-o parte în alta, dar nu vorbim de majorarea salariului din lună în lună, pentru că suntem în luna aprilie și am majorat salariile în luna ianuarie, ci vorbim o neintrervenție asupra legii salarizării, astfel încât analiza de impact pe care o avem când plecăm în analiza finală pentru a crea noua lege a salarizării să nu fie modificată pe parcurs", adaugă Budăi. El susţine că vor fi excepții la angajări în sistemul de educație și sănătate. 

Florentina Lazăr

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme. ...

impozit salarii venituri stat privat prag
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025