Antena Meniu Search
x

Video Măsurile de austeritate intră în vigoare de la 1 mai. Salarii îngheţate şi angajări blocate în sistemul bugetar

Salarii îngheţate şi angajări blocate în sistemul bugetar. A fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă care ar trebui să mai reducă din cheltuieli. Mai include şi interzicerea achiziţiei de maşini şi mobilă şi a cumulului pensie-salariu.

de Redactia Observator

la 25.04.2023, 08:36

Vezi și

Proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor prevede interdicţia de a achiziţiona maşini, dar şi mobilă. De altfel, ministerele vor trebui să reducă cheltuielile bugetare, de la bunuri şi servicii, cu 10%.

Executivul vrea să interzică şi cumulul pensie-salariu

De altfel, în discuţiile din Coaliţie, UDMR s-ar fi opus acestei măsuri, din cauza riscului de neconstituţionalitate. Cu toate acestea, liderii politici ar fi găsit o variantă de compromis, ca această interdicţie să se facă, iată, printr-un proiect de lege, şi nu printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Mai mult, angajările, dar şi salariile din sistemul bugetar, vor fi îngheţate. Cei care deţin titlul de doctor vor primi sporul de 50%, doar dacă activează în domeniul pentru care au primit acest titlu de doctor. Toate aceste măsuri vor intra în vigoare de la 1 Mai, iar executivul va aproba în şedinţa de Guvern din această săptămână.

Pe acelaşi subiect

Cum explică ministrul Finanțelor noile măsuri 

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a explicat, joi, la ultima ședință de Guvern, că măsurile care vor fi luate în buget nu înseamnă că există „o gaură”, ci că măsurile reprezintă o acțiune preventivă pentru a putea crea un spațiu fiscal de intervenție.

"Mă refer aici, de exemplu, la balanța comercială. Dau exemplu de un tip de cheltuieli pe care îl avem în vedere. Este acela de a încerca să introducem lanțurile scurte de aprovizionare pe ceea ce înseamnă cheltuielile pe produse agro-alimentare. (...) Vor fi câteva elemente în măsurile pe care le-am pregătit și care vor fi prezentate probabil luni sau marți, care să ducă la internalizarea consumului în sensul sprijinirii diminuării de balanță comercială. Pe de altă parte, sunt elemente care trebuie să ajute la crearea unui spațiu fiscal suplimentar pentru a putea interveni în continuare pentru economie. Ceea ce se introduce acum în sprijinul fermierilor, de exemplu, sunt elemente care vin în dinamică. Or, cel mai important lucru este să vedem acolo unde se pot face anumite flexibilizări de cheltuieli sau o eficientizare mai bună a folosirii banului public, iar pe spațiul fiscal creat să se poată veni cu astfel de măsuri de sprijin pentru că ceea ce contează este ca economia să funcționeze și să putem să sprijinim în continuare cetățenii", a spus ministrul Finanțelor.

Acesta a precizat că măsurile nu vor fi luate pentru că este austeritate.

"Nu este vorba de austeritate, de măsuri care să reducă personal sau să reducă salarii. Nu discutăm aceste lucruri, dar evident o să avem în acest an și reformele din PNRR care vor veni și vor elimina inechități, vor ajusta ceea ce înseamnă situația cheltuielilor, nu înseamnă neapărat o diminuare a valorilor nominale, ci evident intrarea pe șablonul ponderilor în PIB din perspectiva agreamentului pe care îl are România în PNRR cu Comisia Europeană", a mai spus Câciu.

Adrian Câciu a exclus existența unei găuri în buget

"Nu există niciun fel de gaură la buget, pentru că s-a folosit acest termen plastic. Nu este o gaură, este o acțiune preventivă pentru a putea crea spațiu fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice. Asta este ceea ce facem și în contrapondere, și un plan de acțiune pe care instituțiile și le-au asumat, pentru a reveni în zona normală de colectare, așa cum e programul bugetar", a mai spus ministrul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » Măsurile de austeritate intră în vigoare de la 1 mai. Salarii îngheţate şi angajări blocate în sistemul bugetar