Antena Meniu Search
x

Cumulul pensie-salariu, interzis doar pentru cei cu pensii speciale. Coaliţia discută ce măsuri va lua pentru reducerea cheltuielilor

Ședința coaliției de guvernare pe tema ordonanţei privind reducerea cheltuielilor bugetare a început. Liderii PSD, PNL și UDMR urmează să discute despre proiectul de ordonanță de urgență, elaborat de Ministerul de Finanțe, pentru reducerile bugetare, care prevede, printre altele, interzicerea achiziției de mașini și mobilă și a cumulului pensie-salariu.

de Redactia Observator

la 24.04.2023, 17:23

Cumulul pensie-salariu, interzis doar pentru cei cu pensii speciale. Coaliţia discută ce măsuri va lua pentru reducerea cheltuielilor
Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu - Hepta/Mediafax Foto

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au discutat în cursul zilei de luni despre reducerea cheltuielilor bugetare, o variantă luată în calcul fiind ca interdicţia cumulului pensiei cu salariul să fie aplicată numai pentru cei care au pensii speciale. "Cumulul pensiei cu salariul va fi interzis doar pe componenta de pensie specială", au spus surse politice citate de news.ro, referindu-se la o nouă variantă care va intra în dezbaterea coaliţiei de guvernare.

Celelalte măsuri vehiculate, cum ar fi suspendarea angajărilor şi reducerea cheltuielilor la nivelul instituţiilor ar urma să fie menţinute. Ministerul Finanțelor a propus majorarea valorii tichetelor de masă la 35 sau 40 lei, de la 1 iulie. Guvernul ia în calcul suspendarea angajărilor la stat, dar și înghețarea salariilor bugetarilor. Executivul strânge cureaua pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei de la buget. 

Ce prevede ordonanţa de reducere a cheltuielilor bugetare

Potrivit unei variante de lucru a Ordonanţei, guvernul pregăteşte suspendarea ocupării posturilor vacante în instituţiile statului, interzicerea cumulului pensie-salariu, dar şi stoparea oricăror achiziţii de maşini şi mobilier. În plus, sporul de 50% pentru doctorat se va acorda doar persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care au luat doctoratul. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit proiectului, apare și interdicția de a face parte din două sau mai multe consilii de administrație, relatează Mediafax. "De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, inclusiv activităților finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă acestea, li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, (...) mobilier și aparatură birotică. Asigurarea necesităților de bunuri prevăzute la alin. (1) se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiași instituții sau de la alte instituții publice". 

"În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publiceși publice locale nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare", se mai arată în document. 

"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, operatorilor economici, prevăzuți la art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, cu modificările și completările ulterioare, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate", se menționează în proiect.

Totodată, personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Documentul urmează să intre pe agenda Executivului, după ce liderii coaliției de guvernare vor conveni asupra tuturor prevederilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Stiri politice » Cumulul pensie-salariu, interzis doar pentru cei cu pensii speciale. Coaliţia discută ce măsuri va lua pentru reducerea cheltuielilor