Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Salarii şi angajări îngheţate la stat, cumulul pensie salariu interzis şi reduceri la ministere. Guvernul vrea să facă economii de 10 miliarde de lei - surse

Guvernul ia în calcul înghețarea angajărilor la stat. Potrivit unor surse guvernamentale, luni, după discuții în coaliție, va fi pusă în transparenţă decizională ordonanța care prevede limite lunare de cheltuieli la ministere, dar şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul, suspendarea angajărilor la stat şi înghețarea salariilor de la 1 mai. 

de Redactia Observator

la 20.04.2023 , 15:34

De la 1 mai angajările la stat vor fi înghețate, la fel și salariile bugetarilor. Guvernul strânge cureaua pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei de la buget. Până acum, însă, datele arată că se pot economisi doar 10 miliarde de lei din bunuri și servicii.  Premierul Nicolae Ciucă susține că deficitul în colectare de la buget este din cauza marilor contribuabili care nu și-au plătit datoriile către stat. 

Astfel, potrivit unor surse guvernamentale, ministerele trebuie să reducă în total 10 miliarde de lei din cele 20 de miliarde de lei vehiculate. Fiecare minister va avea limite lunare de cheltuieli iar de la 1 mai se suspenda angajările la stat şi se îngheață salariile până la Legea salarizării. Totodată se va interzice cumulul pensie salariu şi se vor face economii de la bunuri și servicii, deplasări, etc.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a spus că "gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei" şi că încetinirea încasării veniturilor se situează undeva la 4,7 miliarde de lei. Înainte de Paşte, Klaus Iohannis a dat asigurări că nu vor exista tăieri de salarii pentru că nu există nicio gaură la buget, ci Fiscul trebuie să se mişte un pic mai bine.

Vezi și

Ciucă: Am luat decizia să chibzuim mai bine cheltuielile. Nu vorbim de măsuri de austeritate

Pe acelaşi subiect

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat azi că Guvernul va lua măsuri fiscale pentru a "chibzui mai bine cheltuielile", astfel încât România să se încadreze în ţinta de deficit dar susţine că nu sunt măsuri de austeritate. 

 "Am luat decizia ca la nivelul Guvernului să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, să ne asigurăm că la sfârşitul anului ne încadrăm în limitele de deficit. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care la finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparţine preponderent marilor contribuabili.

Ciucă: Fac un apel public către marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat

Fac un apel public către marii contribuabili să-şi plătească datoriile către stat. În acelaşi timp, dau sarcină instituţiilor statului să facă în aşa fel încât să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu şi să asigure colectarea acestor venituri. Sunt elemente pe care le-am discutat cu ministrul Câciu, cu şeful ANAF, cu şeful de la Marii Contribuabili, cu şeful de la Vamă... Toţi aceşti şefi de instituţii trebuie să înţeleagă că e nevoie de coordonare foarte bună între instituţii, dar şi de o coordonare şi un dialog cu cei cu care lucrează în mod nemijlocit", a declarat Nicolae Ciucă, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a subliniat că nu este vorba despre măsuri de austeritate. "Este o problemă a noastră, a Guvernului, pe care o rezolvăm. Am vrut ca măsură de siguranţă să facem în aşa fel încât prin aceste măsuri fiscale pe care le vom aproba, cel mai probabil, săptămâna viitoare, să ne asigurăm că nu ieşim din ţinta de deficit. Aş vrea să înţeleagă toată lumea că aici nu vorbim de măsuri de austeritate. Pentru că am văzut în ultimii ani că economia nu se dezvoltă şi nu funcţionează în parametri normali pe măsuri de austeritate, în schimb, pe măsuri de cumpătare, cred că se poate discuta, în aşa fel încât gestionarea banilor publici să se facă într-un mod cât mai eficient", a explicat el.

"Aceste măsuri nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, investiţiile şi nu vor fi introduse taxe şi impozite noi", a precizat Ciucă. Potrivit premierului, este o decizie luată la nivelul coaliţiei şi pe care a anunţat-o şi preşedintele României. "Nu trebuie să fie nimeni speriat, tot ceea ce decidem anunţăm cât se poate de onest şi transparent. Nu vizăm niciun fel de măsuri care să afecteze puterea de cumpărare a cetăţenilor", a menţionat Ciucă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri politice » Salarii şi angajări îngheţate la stat, cumulul pensie salariu interzis şi reduceri la ministere. Guvernul vrea să facă economii de 10 miliarde de lei - surse