Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ce facem cu mâncarea rămasă după Paşte. Reţetă simplă de budincă din resturi de cozonac

Nu e sărbătoare, dacă nu e masa plină. Aparent nu e nimic rău în asta dacă ne-a limita la ce avem nevoie să ne simţim confortabil şi nu am exagera. Studiile însă arată că 70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei. Ce facem aşadar cu alimentele care ne rămân după Paşte?

De la 10.06.2021, 10:40
WhatsApp
Vezi și:

Cumpărăm fără măsură și risipim în același fel. La nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.

Citește și:
Tigaie picantă de pui cu ciuperci și sos de roșii

70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei, servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul.

Important este să fim măcar creativi în bucătărie dacă nu reuşim să fim cumpătaţi atunci când mergem la cumpărături. În acest context, venim cu câteva idei prin care sa transformăm resturile rămase de la masa de sărbători, în reale delicii culinare. Feliile de cozonac, lăsate pe masă pot fi o baza excelentă pentru o budincă sau se pot transforma în crutoane dulci. 

Şi pâinea poate fi transformată în crutoane pe care să le folosim mai apoi la supe sau la salate. Fructele care nu mai sunt foarte proaspete pot fi transformate în smoothie-uri sau pot să reprezinte o bază ideală pentru deserturi. Sunt o mulţime de idei, important este să fim responsabili şi să le căutăm. Ce putem să mai facem este să ne obişnuim să ne facem un pachet de acasă  pentru serviciu. În felul acesta reuşim să facem şi economii şi desigur nu facem risipă alimentară. 

Budincă din resturi de cozonac

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paște. Iar dacă unul e prea puţin, uneori doi sau trei sunt prea mulţi. Nu aruncați însă bucăţile de cozonac rămase în cămară. Ele pot fi baza unui preparat inedit. 

Alături de Chef Răzvan putem învăţa să transformăm un cozonac într-o budincă delicioasă. Nu ne trebuie prea multe ingrediente: câteva ouă, iaurt şi zahăr, aşadar putem să facem această reţetă cu ce avem prin bucătărie şi este totul delicios. La masa de prânz vom avea astfel un desert proaspăt.

Chef Răzvan: Este o reţetă foarte simplă pe care o puteţi face foarte uşor acasă, durează foarte puţin.

Peste cozonacul feliat se pot pune, pentru gust, fructe confiate sau arome. Fructele care și-au pierdut din prospețime pot fi şi ele transformate, nu doar în sucuri naturale, ci şi în biscuiţi sau tarte. 

Chef Răzvan: Preparatul nostru este gata. Poate fi servit asa cald sau eu prefer sa il servesc cu o cupa de inghetata rece

Friptura de miel poate fi folosită pentru sandvişuri, iar ouăle fierte pentru o salată. De asemenea, o parte dintre preparate pot fi congelate imediat după ce le gătiţi. Un obicei sănătos, care ne ajută să prevenim risipa și să facem economii, este și acela de a lua la serviciu un pachet cu mâncare de acasă.  

Pentru platoul cu prăjituri festive de la o aniversare sau o ocazie specială, îți recomandăm să pregătești și prăjitura Albă ca Zăpada. Este o rețetă veche de prăjitură cu foi preparate pe dosul tăvii, pe care nu ai cum să nu o adori.

Cristina Oprea

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare. ...

chef mancare masa de paste paste prajituri resturi risipa
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024