Antena LIVE
Video

Ce facem cu mâncarea rămasă după Paşte. Reţetă simplă de budincă din resturi de cozonac

Nu e sărbătoare, dacă nu e masa plină. Aparent nu e nimic rău în asta dacă ne-a limita la ce avem nevoie să ne simţim confortabil şi nu am exagera. Studiile însă arată că 70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei. Ce facem aşadar cu alimentele care ne rămân după Paşte?

De la 10.06.2021, 10:40

Cumpărăm fără măsură și risipim în același fel. La nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.

Citește și:
Tigaie picantă de pui cu ciuperci și sos de roșii

70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei, servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul.

Important este să fim măcar creativi în bucătărie dacă nu reuşim să fim cumpătaţi atunci când mergem la cumpărături. În acest context, venim cu câteva idei prin care sa transformăm resturile rămase de la masa de sărbători, în reale delicii culinare. Feliile de cozonac, lăsate pe masă pot fi o baza excelentă pentru o budincă sau se pot transforma în crutoane dulci. 

Şi pâinea poate fi transformată în crutoane pe care să le folosim mai apoi la supe sau la salate. Fructele care nu mai sunt foarte proaspete pot fi transformate în smoothie-uri sau pot să reprezinte o bază ideală pentru deserturi. Sunt o mulţime de idei, important este să fim responsabili şi să le căutăm. Ce putem să mai facem este să ne obişnuim să ne facem un pachet de acasă  pentru serviciu. În felul acesta reuşim să facem şi economii şi desigur nu facem risipă alimentară. 

Budincă din resturi de cozonac

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paște. Iar dacă unul e prea puţin, uneori doi sau trei sunt prea mulţi. Nu aruncați însă bucăţile de cozonac rămase în cămară. Ele pot fi baza unui preparat inedit. 

Alături de Chef Răzvan putem învăţa să transformăm un cozonac într-o budincă delicioasă. Nu ne trebuie prea multe ingrediente: câteva ouă, iaurt şi zahăr, aşadar putem să facem această reţetă cu ce avem prin bucătărie şi este totul delicios. La masa de prânz vom avea astfel un desert proaspăt.

Chef Răzvan: Este o reţetă foarte simplă pe care o puteţi face foarte uşor acasă, durează foarte puţin.

Peste cozonacul feliat se pot pune, pentru gust, fructe confiate sau arome. Fructele care și-au pierdut din prospețime pot fi şi ele transformate, nu doar în sucuri naturale, ci şi în biscuiţi sau tarte. 

Chef Răzvan: Preparatul nostru este gata. Poate fi servit asa cald sau eu prefer sa il servesc cu o cupa de inghetata rece

Friptura de miel poate fi folosită pentru sandvişuri, iar ouăle fierte pentru o salată. De asemenea, o parte dintre preparate pot fi congelate imediat după ce le gătiţi. Un obicei sănătos, care ne ajută să prevenim risipa și să facem economii, este și acela de a lua la serviciu un pachet cu mâncare de acasă.  

Pentru platoul cu prăjituri festive de la o aniversare sau o ocazie specială, îți recomandăm să pregătești și prăjitura Albă ca Zăpada. Este o rețetă veche de prăjitură cu foi preparate pe dosul tăvii, pe care nu ai cum să nu o adori.

Ți-a plăcut acest articol?

chef mancare masa de paste paste prajituri resturi risipa
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Locul unic din România aflat în vârful unui munte pe care trebuie să-l...
Fanatik.ro
Publicat 21.05.2024
Locul din Europa unde o noapte de cazare costă doar 200 de lei. Arată ca Bali,...
Fanatik.ro
Publicat 21.05.2024
"Nicio fiară sălbatică nu este un așa mare dușman pentru un seamăn, precum...
spotmedia.ro
Publicat 20.05.2024
Filmul bătăii de la Parlament. Cum s-au încăierat deputații PNL Florin Roman...
Gandul
Publicat 21.05.2024
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai...
Adevărul
Publicat 21.05.2024
Motivul aproape ireal pentru care Oana Zăvoranu și-a concediat avocatul chiar...
A1
Publicat 21.05.2024
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.05.2024
Cât de mulți bani câștigă Andreea Bostănică într-o săptămână, pe...
spynews.ro
Publicat 21.05.2024
Răzvan Lucescu, așa cum nu l-ai mai văzut vreodată » A dansat pe ritmurile...
GSP
Publicat 20.05.2024
Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate...
Click.ro
Publicat 20.05.2024
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Useit
Publicat 21.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Redacţia.ro
Publicat 21.05.2024
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan:...
libertatea.ro
Publicat 21.05.2024
Selena Gomez a uimit într-o rochie roșie la Festivalul de Film de la Cannes....
ZU
Publicat 21.05.2024
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Hello taste
Publicat 21.05.2024
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri...
Deparinti
Publicat 21.05.2024
Singurul oraș din România care a reintrodus tramvaiul, după Revoluție....
ziare.com
Publicat 21.05.2024
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se...
Happy
Publicat 21.05.2024
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare?
Medicool
Publicat 21.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024