Ce facem cu mâncarea rămasă după Paşte. Reţetă simplă de budincă din resturi de cozonac
Nu e sărbătoare, dacă nu e masa plină. Aparent nu e nimic rău în asta dacă ne-a limita la ce avem nevoie să ne simţim confortabil şi nu am exagera. Studiile însă arată că 70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei. Ce facem aşadar cu alimentele care ne rămân după Paşte?
De Cristina Oprea la 10.06.2021, 10:40Cumpărăm fără măsură și risipim în același fel. La nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.
70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei, servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul.
Important este să fim măcar creativi în bucătărie dacă nu reuşim să fim cumpătaţi atunci când mergem la cumpărături. În acest context, venim cu câteva idei prin care sa transformăm resturile rămase de la masa de sărbători, în reale delicii culinare. Feliile de cozonac, lăsate pe masă pot fi o baza excelentă pentru o budincă sau se pot transforma în crutoane dulci.
Şi pâinea poate fi transformată în crutoane pe care să le folosim mai apoi la supe sau la salate. Fructele care nu mai sunt foarte proaspete pot fi transformate în smoothie-uri sau pot să reprezinte o bază ideală pentru deserturi. Sunt o mulţime de idei, important este să fim responsabili şi să le căutăm. Ce putem să mai facem este să ne obişnuim să ne facem un pachet de acasă pentru serviciu. În felul acesta reuşim să facem şi economii şi desigur nu facem risipă alimentară.
Budincă din resturi de cozonac
Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paște. Iar dacă unul e prea puţin, uneori doi sau trei sunt prea mulţi. Nu aruncați însă bucăţile de cozonac rămase în cămară. Ele pot fi baza unui preparat inedit.
Alături de Chef Răzvan putem învăţa să transformăm un cozonac într-o budincă delicioasă. Nu ne trebuie prea multe ingrediente: câteva ouă, iaurt şi zahăr, aşadar putem să facem această reţetă cu ce avem prin bucătărie şi este totul delicios. La masa de prânz vom avea astfel un desert proaspăt.
Chef Răzvan: Este o reţetă foarte simplă pe care o puteţi face foarte uşor acasă, durează foarte puţin.
Peste cozonacul feliat se pot pune, pentru gust, fructe confiate sau arome. Fructele care și-au pierdut din prospețime pot fi şi ele transformate, nu doar în sucuri naturale, ci şi în biscuiţi sau tarte.
Chef Răzvan: Preparatul nostru este gata. Poate fi servit asa cald sau eu prefer sa il servesc cu o cupa de inghetata rece
Friptura de miel poate fi folosită pentru sandvişuri, iar ouăle fierte pentru o salată. De asemenea, o parte dintre preparate pot fi congelate imediat după ce le gătiţi. Un obicei sănătos, care ne ajută să prevenim risipa și să facem economii, este și acela de a lua la serviciu un pachet cu mâncare de acasă.
Pentru platoul cu prăjituri festive de la o aniversare sau o ocazie specială, îți recomandăm să pregătești și prăjitura Albă ca Zăpada. Este o rețetă veche de prăjitură cu foi preparate pe dosul tăvii, pe care nu ai cum să nu o adori.