Antena Meniu Search
x

Video Ingredientul secret din murăturile tradiţionale de Buzău. Cum se face cea mai delicioasă saramură, doar din darurile naturii

Toamna este sezonul murăturilor în toate gospodăriile din țară, însă localnicii de pe Valea Slănicului, din județul Buzău, sunt privilegiați. Asta pentru că saramura pentru murăturile de iarnă izvorăște direct din munte. Oamenii din toate localitățile vin la izvorul cu apă sărată din zonă și își încarcă bidoanele cu saramura naturală. 

de Redactia Observator

la 14.10.2023, 10:18

Vezi și

Izvorul cu apă sărată se află în localitatea Mînzălești. Acolo, de sub un munte de sare, apa curge din cele mai vechi timpuri. Oamenii locului au învățat să folosească saramura pentru a conserva legumele, dar și carnea pentru sezonul rece.

Cecilia Petrescu, custode Muzeul Timpul Omului Mînzălești: O parte saramură şi 9 părţi apă. Atât de concentrată este. Indiferent ca a fost an ploios, secetos, indiferent de anotimp, saramura are aceeaşi concentraţie. 

Izvorul de apă sarată, plin de oameni

Încărcați cu bidoane, oamenii din tot judeţul vin la izvorul cu apă sărată.

Localnic: De regulă o folosim doar toamna, se foloseşte la conservarea murăturilor, varza murată. Foarte mulţi prieteni vin aici, este foarte bună, are un grad mare de salinitate şi este şi curată. 

Rețetele pentru murături sunt transmite din generație în generație. Saramura de la izvor este bună la orice. La stânele din apropiere, este folosită la conservarea brânzei de oaie, iar în perioada Crăciunului, după ignat, este numai bună pentru conservarea slăninei de porc, că să țină șoriciul moale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Reţete » Ingredientul secret din murăturile tradiţionale de Buzău. Cum se face cea mai delicioasă saramură, doar din darurile naturii