Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video S-a dat startul sezonului de conserve. Cum se pregătesc gospodinele

Pieţele sunt pline de legume proaspete şi gustoase, de aceea unele gospodine au furat deja startul conservelor pentru iarnă. Prioritate pe listă o are zacusca făcută la plită, cu un gust şi o savoare aparte.

de Angela Bertea

la 30.07.2024 , 17:42

Chiar dacă le aşteaptă ore bune în bucătărie, gospodinele nu se plâng şi de-abia aşteaptă să prepare o zacuscă naturală, făcută în casă. Fie că este cu vinete, ghebe sau dovleac, simplă sau picantă, borcanele cu zacuscă nu lipsesc din cămara bucovinenilor.

Păreri: zacusca de cumpărat sau făcută în casă

Una dintre gospodine recunoaşte că a pus hribi la borcan încă de anul trecut pentru a face zacuscă din ei: "Niciodată nu cumpăr. Costă, dar tot ce e natural şi bun e scump". O altă femeie este de părere că gustul zacuştii făcute în casă nu se compară cu nimic din comerţ. Marina Ciobanu, vânzătoare, spune că lumea a început deja să pună conserve. Cele mai căutate sunt vinetele, castraveţii pentru murat şi ardeii capia.

Vezi și

Cum se prepară

Pe acelaşi subiect

Baza pentru conserve este aceeaşi, indiferent de preferinţe. Diferenţa o face însă ingredientul principal. De câţiva ani, Domnica Covalschi îşi impresionează oaspeţii, dar şi clienţii cu zacusca de dovleac sau de ţelină. Totul începe cu o pleiadă de legume puse la odihnit pe plita încinsă. "Am pus ceapa, morcovul şi dovleacul în ulei şi le călim la foc mic până se înmoaie. Nu trebuie să fie sub nicio formă prăjite, cât să le putem toca fin", ne învaţă Domnica.

Pentru zacusca de vinete "pregatim vinetele pe care după ce le-am copt, le-am lăsat cu un pic de sare ca să se înmoaie. Le curăţăm bine şi le punem puţin la stors".

Cei care nu au timp să gătească pot găsi zacuscă şi în băcănii. Elena Enache, vânzătoare, ne spune că "cea mai râvnita şi căutată zacuscă de păstrăv este la 50 de lei borcanul. Toate sortimentele sunt făcute din ingrediente naturale, în ceaun pe foc de lemne". Fie că fac zacuscă acasă, fie că o cumpără, un lucru este clar: cămările bucovinencelor vor fi şi anul acesta pline.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Reţete » S-a dat startul sezonului de conserve. Cum se pregătesc gospodinele