Antena LIVE

Curs valutar

15 octombrie, Sfântul Mucenic Luchian. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox

Marţi, 15 octombrie 2024, este prăznuit Sfântul Mucenic Luchian, preotul din Antiohia, care a trăit în cetatea Samosata din Siria. 

De la 14.10.2024, 15:38
WhatsApp
15 octombrie, Sfântul Mucenic Luchian pravila.ro

Sfântul Mucenic Lucian, preotul din Antiohia, s-a pus în slujba Bisericii prin înființarea de școli pentru tineri și copierea și îndreptarea multor cărți de cult din limba greacă, pe care ereticii le strâmbaseră și prin aceasta a întors pe mulți iudei și greci la credința cea adevărată în Hristos. Este serbat în calendarul ortodox în data de 15 octombrie.

Viața Sfântului Mucenic Luchian, preotul din Antiohia

Sfântul Mucenic Lucian s-a născut din părinți nobili, în cetatea Samosata (Siria). După ce a rămas orfan la vârsta de 12 ani, și-a dăruit averea săracilor. De tânăr se hrănea doar cu pâine și apă o dată pe zi, iar uneori nu gusta nimic toată săptămâna. Se duce în orașul Edesa, la dascălul Macarie, vestit pentru tâlcuirea Sfintei Scripturi.

Datorită învățăturii și sfințeniei sale a fost hirotonit preot în Antiohia. A ajuns să conducă școala de teologie din Antiohia, numită didascaleion, astfel încât majoritatea episcopilor din zona Antiohiei de la începutul celui de-al patrulea secol, îi fuseseră elevi.

Pe acelaşi subiect

Priceperea sa deosebită era legată de studiul scripturilor Vechiului și Noului Testament și de ziditoarele tâlcuiri pe care le făcea textelor sfinte. Nu se cunoaște motivul pentru care a ajuns să locuiască o vreme îndelungată în Nicomidia Sfântul Lucian s-a aflat pe lista celor pe care împăratul Maximian dorea să-i omoare în vremea persecuțiilor. Un preot eretic sabelian (sabelienii erau împotriva dogmei Sfintei Treimi), pe nume Pangratie, a arătat persecutorilor locul unde se ascunsese împreuna cu alți creștini.

În timp ce era adus spre a fi judecat, Sfântul Mucenic Lucian convertește la creștinism 40 de soldați, persoane care vor primi moarte mucenicească. A fost aruncat în temniță și supus regimului de exterminare prin înfometare

Martiriul Sfântului Mucenic Lucian

După nouă ani de închisoare a fost adus din nou înaintea judecătorului și fiind statornic în gând, l-au aruncat iarăși în temniță, după ce i-au frânt încheieturile mâinilor și picioarelor, ținându-l paisprezece zile pe hârburi ascuțite, fără apă și fără pâine.

Sosind praznicul dumnezeiescului Botez al Domnului, Sfântul Lucian și creștinii din temniță au dorit să se împărtășească cu Sfintele Taine. Cum Sfântul nu se putea ridica și nu aveau nici masă pentru liturghie, Luchian a zis: "Pe pieptul meu să faceți Sfânta Jertfă". Cu pâinea și vinul, aduse prin nebăgarea de seamă a străjerilor, s-a săvârșit Sfânta Liturghie pe pieptul Mucenicului și s-au împărtășit toți creștinii din temniță, bucurându-se. Și așa s-a săvârșit dumnezeiasca Liturghie în temniță, pe pieptul sfântului.

Potrivit pravila.ro, când dregătorul a vrut să afle dacă Sfântul Mucenic Lucian este viu, acesta a strigat de trei ori, cu glas tare: "Sunt creștin"! Și aceasta zicând, și-a dat duhul în 15 octombrie 312. Slujitorii au vestit lui Maximian că Lucian a murit, iar el a poruncit ca trupul lui să fie aruncat în mare.

Slujitorii au făcut după porunca împăratului și, legându-l de o piatră, au aruncat în noianul mării mult pătimitorul trup al Sfântului Lucian. Și a stat în mare treizeci de zile. După aceea i s-a arătat unuia din ucenicii săi, și anume lui Glicherie, poruncindu-i să meargă la malul mării și, luându-i trupul lui, să-l îngroape. Și a ieșit Glicherie la mal împreună cu alți creștini și căutau trupul sfântului; și iată că a văzut în mare niște delfini ducând trupul cel mucenicesc nestricat, pe care, aducându-l la mal, l-au aruncat pe uscat. Sfintele sale moaște au fost îngropate de către creștini cu cinstea cuvenită.

Unde se găsesc moaștele Sfântului Mucenic Lucian

La scurt timp după martiriu, în anul 330 moaștele Sfântul Mucenic Lucian au fost mutate la Helenopolis, fosta cetate Drepanum, restaurată de Sfântul împărat Constantin cel Mare în cinstea mamei sale Elena. Amintim că pe mormântul Sfântului Lucian, Sfânta Elena, a ridicat o biserică.

Chiar în apropierea mormântului de aici al sfântului, în anul 337 Împăratul Constantin a primit botezul.

Etimologia / semnificația numelui Lucian

Lucian - la fel ca sinonimul "Luca", Lucian este un nume de origine greacă, întâlnit sub forma "Lucius". Substantivul latin "lux, lucis" semnifică lumina. Acest nume era atribuit de către romani copiilor născuți ziua, la răsăritul soarelui, și era foarte popular în Imperiu. Provenind de la verbul "lucere", care înseamna a lumina, numele are origini mai vechi, "lussein" însemnând la vechii greci "a vedea". În oricare dintre variante, "Lucian" este asociat cu noțiunea de lumina, la fel ca femininul "Lucia" sau numele sinonim "Luca".

Tot în sensul originii, însă interpretând, părinții numeau Lucia pruncul fetită care se năștea ca o lumina în viata părinților, ca o șansa și motiv de bucurie si de slavă.

Un alt aspect demn de menționat se referă la faptul că forma de feminin a devenit mult mai populară ca cea de masculin, Lucius, acest fenomen datorându-se influentei exercitate de biserică, mai exact cultului unei sfinte care a trăit în timpul lui Diocletian. Lucrurile au stat diferit în spațiul românesc, unde influențele greacă și slavă erau puternice, prenumele de fată Lucia intrând în onomastica noastră mult mai târziu. Mai mult decât atât, se pare că mult mai populare la noi sunt formele Lucica și Luciana ori forma de masculin, Lucian.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sarbatoare ortodoxa biserica biserica ortodoxa sfantul mucenic luchian
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o...
Fanatik.ro
Publicat 17.10.2024
Avertisment de la Washington: După Ucraina, Putin va invada Republica Moldova....
spotmedia.ro
Publicat 17.10.2024
O bază aeriană NATO din Europa de Est va găzdui avioane de luptă cu capacitate...
spotmedia.ro
Publicat 16.10.2024
Câștigători Asia Express 2024 | Cum au triumfat Nicolai Tand și Sorin Brotnei...
Gandul
Publicat 17.10.2024
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
Adevărul
Publicat 17.10.2024
Care au fost ultimele clipe din viața lui Liam Payne. Ce ar fi făcut în camera...
A1
Publicat 17.10.2024
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2024. Racii se îndrăgostesc. Află ce se...
CaTine
Publicat 17.10.2024
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins...
spynews.ro
Publicat 17.10.2024
Eduard Novak e scandalizat: „Contabila ia 162.000 de euro, mai mult decât David...
GSP
Publicat 16.10.2024
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al...
Click.ro
Publicat 17.10.2024
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie...
Useit
Publicat 17.10.2024
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și...
Redacţia.ro
Publicat 17.10.2024
Director de fabrică din Sălaj, apropiat al grupării liberale conduse de Lucian...
libertatea.ro
Publicat 17.10.2024
Tyla a purtat o costumație de înger la Victoria’s Secret Fashion Show 2024....
ZU
Publicat 17.10.2024
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged...
Hello taste
Publicat 17.10.2024
Sindromul ochilor uscați în sarcină: cauze și tratament
Deparinti
Publicat 17.10.2024
Cum este să fii avocat în România. Dezvăluiri de culise: „Se...
ziare.com
Publicat 17.10.2024
Paulina Mercado își anunță retragerea temporară din televiziune. Iubita lui...
Happy
Publicat 17.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Medicool
Publicat 17.10.2024
Ion Ţiriac, prins la volan cu 340 km/oră de poliţie şi trimis spre judecată....
orangesport.ro
Publicat 14.10.2024