Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 17 iunie 2024. Cine au fost Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail

Luni, 17 iunie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail, sfinţi cu care românii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 17.06.2024 , 08:38

Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail sunt prăznuiţi pe 17 iunie
Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail sunt prăznuiţi pe 17 iunie - crestinortodox.ro

Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail au fost trei fraţi persani, născuţi din tată păgân şi mamă creştină. Conform crestinortodox.ro, mama i-a botezat în credinţa creştină. 

Fraţii au ajuns ofiţeri la curtea împăratului persan şi au fost trimişi de acesta către Iulian Apostatul (361-363) spre a negocia şi consfinţi un tratat de pace între imperiul persan şi cel roman.

Întreaga situaţie a apărut într-un moment în care la Calcedon se desfăşura un festival păgân, iar cu această ocazie împăratul Iulian Apostatul obişnuia să aducă, împreună cu nobilii săi, jertfe idolilor. Manuil, Savel şi Ismail au lipsit de la acest festival, declarând că sunt creştini şi că nu jertfesc idolilor.

Articolul continuă după reclamă

În urma acestei mărturisiri, Sfinţii Manuil, Savel şi Ismail au fost aruncaţi în temniţă şi apoi supuşi la multe chinuri. Conform sursei amintite, în timp ce erau torturaţi, sfinţii mulţumeau lui Dumnezeu pentru chinurile lor: "Iisuse preadulce, scumpe ne sunt nouă aceste chinuri, pentru dragostea numelui Tău!". După această rugăciune, un înger s-a pogorât din cer şi a luat durerea lor.

Împăratul Iulian Apostatul, văzând că cei trei nu slujesc idolilor, a poruncit să fie executaţi prin tăierea capului, iar trupurile lor să fie arse. În momentul în care au fost omorâţi, a avut loc un cutremur în urma căruia pământul s-a deschis şi a luat trupurile mucenicilor din faţa păgânilor spre a nu fi arse.

Mai târziu, pământul a scos la iveală trupurile mucenicilor, iar creştinii le-au luat şi îngropat cu cinste.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 17 iunie 2024. Cine au fost Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail