Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Arsenie Boca devine sfânt şi va fi sărbătorit pe 28 noiembrie. Decizia, luată după un proces de 8 ani

Părintele Arsenie Boca va fi trecut în rândul sfinţilor. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis astăzi canonizarea a 16 preoţi care au dăinuit în credinţă deşi au fost persecutaţi şi aruncaţi în cele mai grele temniţe ale regimului comunist. Alături de fostul stareţ al Mănăstirii Prislop, vor mai fi trecuţi cu roşu în calendarul creştin preotul Ilie Lăcătuşu si teologul Dumitru Stăniloaie. 

de Redactia Observator

la 12.07.2024 , 20:18

Supranumit "omul lui Dumnezeu", Arsenie Boca s-a născut în 1910 într-o comună din judeţul Hunedoara. Pe numele lui de botez Zian Vălean a fost părinte, teolog şi pictor de biserici, şi a slujit la Mănăstirea Sâmbăta de Sus şi Prislop. În 1945 a intrat în atenţia securităţii şi a fost închis, pentru prima dată, într-o închisoare comunistă.

În singura înregistrare cu Arsenie Boca, părintele îndeamna poporul român la reflecţie: "Fericirea nu vine aşa, ea se dobândeşte. Şi cum se dobândeşte ea? Numai prin muncă, muncă. Muncă interioară".

Arsenie Boca a devenit sfânt după un întreg proces

Vezi și

Canonizarea, în Biserica Ortodoxă Română, este propusă de o eparhie. Trebuie mai întâi îndeplinite anumite condiţii. Printre acestea, puterea de a suferi chiar şi moartea pentru dreapta credinţă, capacitatea de a-și închina viața celei mai desăvârșite trăiri morale și religioase şi minunile săvârşite în viaţă sau după trecerea în rândul celor drepţi. Proiectul este înaintat Cancelariei Sfântului Sinod, care o trimite spre analiză Sinodului Mitropolitan. În cazul Părintelui Arsenie Boca, procesul a început în urmă cu 8 ani. 

Pe acelaşi subiect

"Analizează foarte riguros, ceea ce e şi foarte complicat toată opera scrisă a părintelui Arsenie Boca, mărturii ale celor care l-au cunoscut, care eventual mai trăiesc, ecouri ale faptelor sale, totul pentru a pune într-o lumină realistă rigoarea ortodoxiei părintelui Arsenie Boca", spune Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al BOR.

Arsenie Boca a devenit şi un brand. La un moment dat, numele a fost înregistrat de un om de afaceri din Arad, însă Biserica Ortodoxă Română a atacat decizia şi au ajuns în Instanţă. În ultimii 20 de ani, milioane de pelerini au trecut pe la mormântul său de la Mânăstirea Prislop din Hunedoara. Oamenii vin pentru minunile despre care au auzit că părintele le face şi după moarte.

Prigonit în închisori ale regimului, Arsenie Boca s-a stins din viaţă în toamna anului 1989 şi este considerat unul din cei mai mari duhovnici ai ţării.

Când va fi sărbătorit Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop

După hotărârea Sfântului Sinod se aprobă icoana sfântului, dar şi slujbele religioase în cinstea lui. Arsenie Boca se va numi "Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop" şi va fi sărbătorit pe 28 noiembrie. 

Un alt mare duhovnic al României, Ilie Cleopa, stareţul Mânăstirii Sihăstria, va fi cinstit şi el ca sfânt. Mii de pelerini şi-au găsit acolo vindecarea şi pacea, după ce i-au cerut ajutorul. 

Părintele Ilie Lăcătuşu, canonizat şi el astăzi, s-a născut şi a slujit în judeţul Valcea. El şi preotul Constantin Sârbu sunt consideraţi sfinţi ai închisorilor. Au fost închişi şi supuşi la munci grele, ca deţinuţi politici. De asemenea, şi teologul Dumitru Stăniloaie face parte dintre cei 16 sfinţi canonizaţi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Arsenie Boca devine sfânt şi va fi sărbătorit pe 28 noiembrie. Decizia, luată după un proces de 8 ani