ANIMAŢIE GRAFICĂ. Cum a decurs intervenţia pe cord a bebeluşului, realizată în premieră în România. Momente de bucurie pentru părinţii micuţului. "Îmi doream doar să fie sănătos"
Un băieţel de o lună şi jumătate scrie istorie în România. S-a născut cu o gravă malformaţie cardiacă şi pentru că era prea fragil pentru a fi operat, medicii au făcut o intervenţie în premieră în ţara noastră. Procedura a fost realizată gratuit de un medic care profesează într-un spital din Marea Britanie.
De Ema Schweninger la 09.08.2021, 21:29Medicii şi-au dat seama că Andrei a fost salvat. Copilul de o lună şi jumătate, care a cunoscut numai suferinţa, a fost supus cu succes unei intervenţii. "Nu am vrut să renunţ la sarcină, deşi doctorii cam aşa mă sfătuiau. Îmi doream doar să fie sănătos", a mărturisit mama bebeluşului.
Andrei s-a născut fără valvă pulmonară. Adică sângele nu ajungea de la inimă la plămâni. L-ar fi putut salva o operaţie în care să îi fie oprită inima cât să îi fie reparată. Dar pentru că băieţelul era foarte mic, riscul de mortalitate era imens: 30%. Salvarea lui a fost un medic care lucrează într-unul din cele mai bune spitale din Marea Britanie şi care, periodic, face intervenţii periodic în România. "Iubesc să ajut copiii din România şi din lume", a spus Hiyam Mahmoud medicul britanic.
Printr-o intervenţie în premieră pentru România, prin carotidă, băieţelului i-a fost introdus un stent. După 90 de minute, stentul a deschis calea pentru sânge. "Câştigăm timp, conservăm eforturile pentru terapie intensivă, pentru asistente, medici şi există un risc de infectare mai mic", a declarat Rana Youssef, medic cardiolog.
30 de copii sunt acum pe lista de aşteptare pentru intervenţii prin cateterism
- Operaţia pe cord deschis în premieră în România. Un bebeluș de o lună şi jumătate a fost salvat
- Drama unei fetițe care le-a spus părinților că vrea să-și taie singură piciorul, doar ca să scape de dureri,...
- Alexandru luptă pentru normalitate: "Când mă fac mare o să fiu magician! Mi-ar plăcea să merg singur"
Multor părinţi care ajung aici li s-a spus că bebeluşii lor sunt grav bolnavi şi că nu vor supravieţui. Iar o minune i-ar putea salva. Uneori, minunile au chip şi nume. Medicii din secţia de cardiochirurgie de la Spitalul Marie Curie au salvat 150 de copii doar anul acesta. Printre ei, şi Andrei. Peste 4 luni, chirurgii îi vor scoate stentul şi îi vor repara inima.
Pentru aceşti oameni, Medicina nu e o profesie cu program fix. Şi, cu fiecare copil care le trece prin mână, îşi amintesc cât de importantă e viaţa.