Apa potabilă, bombă cu ceas pentru consumatori. "Apa este infectată peste tot, în tot sudul României"
Pânza freatică din sudul ţării este o bombă cu ceas. Chiar autorităţile spun că apa e contaminată cu bacterii şi alte substanţe chimice, iar instalaţiile de filtrare nu fac faţă. DSP Dolj a şi recomandat oamenilor din mai multe localităţi să nu mai consume apa din reţea. Asta în condiţiile în care toată Oltenia se topeşte zilele astea la temperaturi de 40 de grade.
De Cristina Oprea la 02.08.2021, 22:39- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Jumătate din judeţ are probleme cu apa, iar în unele locuri oamenii chiar au fost sfătuiţi să nu bea deloc. DSP spune că apa e contaminată. Nitraţi şi azotaţi în cantităţi mari, clor în exces, dar şi bacterii.
Ștefan Popescu - DSP Dolj: "Este periculos, la bacterii se pot produce îmbolnăviri, în primul rând pe sfera digestivă. La nitraţi de asemenea se poate produce afectarea organismului".
Autorităţile locale încearcă printr-un proiect PNDL să construiască o stație nouă, pentru a capta apă din alte izvoare. Dar lipsa banilor a blocat totul.
Mădălin Voucinovschi, administrator public Teasc: "Avem deja o jumătate de an de cand asteptam ca firma de executie sa monteze statia de tratare".
- Apa contaminată cu bacterii periculoase în 51 de localităţi din judeţul Dolj. Oamenii s-au simţit rău după ce...
- Sunt cel puţin 300 de oameni, "loviţi" de virusul misterios din Râşnov. Autorităţile nu ştiu ce a provocat...
- Focar de norovirus la Râşnov. Peste 140 de persoane s-au prezentat la medic, dar autorităţile cred că numărul e...
Apă potabilă, pericol pentru populaţia din Dolj
Cristina Oprea, reporter Observator: "Fără o reţea publică de alimentare fântânile rămân singura opţiune a oamenilor. Cum nici de aici nu se ştie dacă apa este sau nu bună de băut, fiecare consumă pe propriul risc".
"Uite cum rămâne pe găleată, ia uite. Uite cum se vede. Uite, ruginătura rămâne aşa", spune o localnică.
Reporter-localnic: - De unde beţi apă?
- De acasă.
- Din puţ?
- Din fântână.
- Şi acolo ştiţi dacă o fi bună, dacă o fi tot aşa cu bacterii?
- Nu ştiu, Domne!
Compania de apă Oltenia administrează rețele în 21 de localități. În 20 dintre ele, apa e bună. Cele cu probleme sunt rețele făcute în sistem propriu, de comunele din judeţ.
Apa din sudul României, infectată
Alin Șuiu, compania de apă Oltenia: "Apa este infectată peste tot, nu numai în Dolj, în tot sudul României. De la folosirea îngrăşămintelor în perioada de dinainte de '89 şi nu numai, s-a ajuns unde s-a ajuns".
Cât despre rezolvări...
Alin Șuiu, compania de apă Oltenia: "Soluţii sunt, dar costurile sunt foarte mari şi nu ştiu de unde ar putea veni aceşti bani. Şi nu e vorba numai de Dolj, este vorba de toată zona de sud a României".
În județul Dolj în 98 de localități din mediul rural există stații şi rețele de apă potabilă. 51 de localitați nu au însă autorizații sanitare de funcționare și viza anuală.