Satul din Sălaj care s-a unit pentru a-şi salva biserica de lemn, veche de 300 de ani
Când oamenii îşi unesc forţele, ies lucruri extraordinare. Un bun exemplu vine dintr-un mic sat din Sălaj. Acolo, localnicii au pus mână de la mână să strângă bani pentru a renova o biserică veche de trei sute de ani.
De Redactia Observator la 01.02.2019, 20:30Când oamenii îşi unesc forţele, ies lucruri extraordinare. Un bun exemplu vine dintr-un mic sat din Sălaj. Acolo, localnicii au pus mână de la mână să strângă bani pentru a renova o biserică veche de trei sute de ani. Cine nu a avut putere financiară, a avut putere de muncă. Sătenii au gătit şi i-au găzduit pe voluntarii care aproape trei săptămâni au lucrat la lăcaşul de lemn, aflat în prag de colaps.
Peste 40 de localnici şi voluntari au rescris povestea micii biserici dintre văile Agrijului și Almașului, din Sălaj.
"Era plină de oameni"
Biserica de lemn din Brusturi, ridicată în 1717, a avut de-a lungul secolelor doar o singură lucrare de conservare, în 1975. Şi atât! 23 de ani mai târziu, aici se ţinea ultima Liturghie.
VASILE MATEI, sătean: Când am fost eu copil, aici era partea bărbătească, aici, în camera asta şi în camera aia de acolo erau femeile. Erau separaţi. Era plină, plinuţă de oameni!
Timpul şi-a lăsat amprenta pe zidurile vechi şi pe pictura tot mai întunecată. În 2009, primăria comunei a încercat să obţină fonduri pentru reabilitare de la Ministerul Culturii, dar fără succes.
Ideea salvatoare
Anul trecut, un medic din localitate a avut ideea salvatoare: cu ajutorul unei asociaţii, a implicat toată comunitatea în refacerea monumentului.
EUGEN TEREC, Primarul Comunei Creaca: Exact ca şi într-un stup de albine! Deci, toată lumea a muncit, fiecare a făcut la ce s-a priceput mai bine.
CRISTIAN POPA, preotul satului: Au fost sceptici la început, dar după ce au văzut implicarea Asociaţiei "Monumentum", faptul că toate instituţiile se alinează, comunitatea a venit şi s-a implicat foarte mult.
EUGEN VAIDA, Asociaţia Monumentum: Proiectul "Ambulanţa pentru monumente" funcţionează în felul următor: acolo unde există o donaţie pentru materiale, noi venim cu asociaţia!
Asociaţia, susţinută de Prinţul Charles, a atras voluntari din aproape toată ţara, dar şi din Italia sau Anglia. Pe toţi, localnicii i-au găzduit cu bucurie.
"Ne-am bucurat că au venit în satul nostru şi au reuşit să pună la punct şi acest monument. Le-am făcut o friptură într-o zi, la fel cum fac şi acum. E foarte bună, delicioasă, de porc, aşa, să aibă putere! Le-am făcut şi plăcinte", spune o localnică.
Eforturi pentru restaurarea interiorului bisericii
În mai puţin de trei săptămâni, a fost înlocuit acoperişul, iar lemnul putred - înlăturat.
Cel mai costisitor lucru va fi recondiţionarea picturii originale, care în unele locuri se mai păstrează pe pereţii bisericii. Trecerea timpului şi ploaia şi-au pus însă semnificativ amprenta şi pe acestea.
Banii pentru recondiţionarea picturii se strâng tot din donaţii. Până acum, costurile au fost de aproximativ 80.000 de lei.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și