Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video EXCLUSIV. Cum a ajuns România o țară invadată de urși. "Să îi ia la București! Ei cred că e panda sau teddy bear. Nu e, are canini de 7 cm"

Oriunde mergi, dai de urşi. O excursie la munte include acum şi teama de a nu da nas în nas cu fiarele. Sunt staţiuni în care, noaptea, te întâlneşti mai degrabă cu Moş Martin decât cu vreun om de-al locului. Oamenii stau în case, înspăimântaţi de animalele care le intră în curţi sau chiar le iau mâncarea din frigider. O echipă Observator a mers cu jandarmii la mai multe intervenţii la limită. Sălbăticiunile au împânzit Poiana Braşov, atacă turiştii în curtea pensiunilor şi terorizează localnicii. Un reportaj în exclusivitate, realizat de Bogdan Dinu şi Răzvan Petrescu. 

de Bogdan Dinu

la 07.09.2024 , 19:37

Poiana Braşov colcăie de urşi. Noaptea, sălbăticiunile cuceresc staţiunea, iar curţile caselor şi pensiunilor devin teritoriul lor. 

Jandarmii nu mai fac faţă invaziei. Ovidiu Nedelcu lucrează de aproape 20 de ani în Poiană: n-a crezut că va prinde ziua în care va deveni o rutină să dea nas în nas cu Moş Martin prin staţiune. Nici n-a intrat bine în tură că un apel la 112 îl trimite la "vânătoare".

Nicio intervenţie nu seamănă cu alta. De data asta, animalul e suprins de semnalele sonore şi luminoase ale autospecialei şi se refugiază în curtea celui mai apropiat hotel. Acolo sunt cel puțin 20 de turiști, potențiale ținte ale sălbăticiunii.

Vezi și

Sunt secunde dramatice în care orice se poate întâmpla. În cele din urmă, jandarmii reuşesc, cu ajutorul petardelor, să alunge ursul într-o zonă împădurită din apropiere.

Pe acelaşi subiect

"Cu această situație ne întâlnim în mod frecvent. E bine să îi arăți că nu ești un prieten de-al lui.

Intervenția e destul de fermă", a explicat Ovidiu Nedelcu, Jandarmeria Brașov.

Dar omul câştigă o bătălie, nu întreg războiul. De multe ori, urșii pleacă singuri din calea jandarmilor. În alte dăți, însă, se năpustesc asupra militarilor şi nu se lasă intimidaţi nici de sirene, nici de zgomote puternice sau spray-uri speciale. 

Urșii au devenit curiozități ale naturii pentru turiști. Localnicii, înspăimântați

Dacă pentru turişti, staţiunea cucerită de urşi e o curiozitate sau o poveste de vacanţă plină de adrenalină, pentru localnicii reprezintă o teroare permanentă. 

"Ne intră în casă, s-au dus la ușă, au trecut pe aici niște turiști și îi mâncau. Dați-ne petarde, dați-ne ceva! Să își ia urșii la București. Ei cred că ursul e ăla panda sau teddybear. Nu e, are canini de 7 centimetri", a povestit un localnic.

Poiana Braşov nu e o excepţie. Şi în alte locuri din ţară, urşii fac legea. Iar oamenii se adaptează cum pot noului ecosistem.

De teama urșilor care apar tot mai des, localnicii din zona Tușnad au ales să instaleze garduri electrice care să protejeze animalele pe timp de noapte.

"Am văzut și la vecini, că și ei au. Toată lumea, poți să te uiți în oraș, peste tot. Trebuie să te protejezi cumva. Vin, intră în casă... S-au înmulțit în prostie", a mărturisit un localnic.

Urşii au prins curaj şi au coborât la câmpie, dar şi în oraşe care n-au văzut animale sălbatice până acum, cum ar fi Ploieşti sau Piteşti. 

În anumite zone, ursul milog a devenit atracţie turistică

Când sălbăticiunile vin la drumul mare să caute mâncare, mulţi se apropie şi îi fotografiază, punându-şi viaţa în pericol. 

Turul României înseamnă, mai nou, pentru străini şi experienţa hrănirii ursului. Plătesc bani grei pentru asta, de la 200 de dolari în sus. Cei care organizează astfel de vizite știu că încalcă legea, aşa că pun totul pe seama întâmplării.

"Nu e neapărat de urși. Se vizitează Mănăstirea Curtea de Argeș, Barajul Vidraru, Lacul Bîlea, Transfăgărășanul. Dacă sunt urși, se pot vedea și urșii. Astăzi au fost vreo șase urși", a spus organizatorul unui tur ghidat.

"În momentul în care îi aduci pentru a se apropia de urs, pentru a-i da să mănânce, pentru a-i face poze, atunci din punctul meu de vedere îi pui în pericol. Ursul nu e animal de companie, le este interzis de lege și să îi hrănească, le este interzis de lege și să se oprească în dreptul lor", a declarat Dragoș Predescu, prefect de Argeș.

Amenzile sunt mari şi din toate părţile, doar-doar vor opri fenomenul. Pe Transfăgărăşan poţi fi sancţionat şi de jandarmi, şi de poliţiştii rutieri cu peste 2200 de lei. Dar sancţiunile nu sperie pe nimeni. În aprilie, o turistă din Scoţia a văzut moartea cu ochii după ce ursul pe care îl fotografia din maşină s-a năpustit asupra ei.

"Un urs care este hrănit de om este un urs mort"

În ultimii ani, autoritățile au încercat să rezolve problema urşilor, deveniţi specie invazivă, prin relocări. Degeaba. "Noi am relocat peste 250 de urși. Ori au venit înapoi  sau în locul în care au fost relocați au început să producă probleme. Până în 2016 s-a practicat vânătoarea la urși, s-a indus în populație o frică față de om. Urșii care sunt născuți după 2016 nu au mai avut frică față de om", a explicat Ovidiu Ionescu, profesor Facultatea de Silvicultura Braşov.

Legea promulgată în această vară de Klaus Iohannis creşte cota de ucidere a urşilor bruni de la 220 de exemplare la 481. Mai multe ONG-uri de mediu ţin cu ursul şi spun că, de fapt, legile ar trebui înăsprite pentru oameni.  

"Mă aștept, dacă tot trebuie să împușcăm 400 și ceva de urși anul acesta, să începem și cu urșii problemă. Cei care umblă prin sat, cei care atacă animalele oamenilor în gospodărie, cei care strică culturile agricole și livezile. Efectul principal pe care îl urmărim este acela să nu își mai piardă niciun om viața", a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Tânără de 19 ani, sfâșiată de urs în Jepii Mici

Decizia vine după ce o tânără de 19 ani a fost sfâşiată de un urs în Jepii Mici, unul dintre cele mai populare trasee montane de pe Valea Prahovei. 

Statisticile bătăliei dintre oameni şi urşi arată astfel: în ultimii 14 ani, 2.000 de animale au fost ucise. Iar în ultimele două decenii, aproape 300 de oameni au fost mutilați de sălbăticiuni şi 27 au pierit în ghearele lor. 

În România sunt peste 8.000 de urşi, un număr mult prea mare raportat la habitatul lor. Însă ţine doar de noi, oamenii, să apreciem această resursă şi să luăm măsuri pentru a ne proteja.

Bogdan Dinu Like

Bogdan Dinu s-a alăturat echipei Observator în anul 2020. În prezent activează în cadrul redacției Antena1 ca reporter de eveniment și investigații specializat în domeniul afacerilor interne.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » EXCLUSIV. Cum a ajuns România o țară invadată de urși. "Să îi ia la București! Ei cred că e panda sau teddy bear. Nu e, are canini de 7 cm"