Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Visul lui Valentin, un băiat de 12 ani nevoiaş care a terminat desculţ şcoala cu premiul întâi: "Să ajung om mare"

În România copiilor desculţi, 16% dintre elevi renunţă la şcoală. O statistică alarmantă ne plasează pe primul loc în Uniunea Europeană la abandonul şcolar. Suntem ţara care are şi cei mai mulţi copii sărmani de pe continent. Zeci de mii de elevi reuşesc să meargă la şcoală doar cu ajutor de la oamenii cu suflet mare, care fac sau strâng donaţii pentru ei. 

de Clara Mihociu

la 02.09.2024 , 08:59

Desculț pe prispă, cu o carte în mână și multe visuri pentru un viitor mai bun. Așa l-am găsit pe Valentin, un băiat de 12 ani din județul Iași, care în ciuda greutăților reușește să încheie fiecare an şcolar cu premiul întâi.  "Şcoala înseamnă pentru mine ca să învăţ să mă duc departe", ne spune Valentin.

Vine dintr-o familie cu 7 copii, cel mai mare, Lucian - 13 ani, iar cea mai mică doar 4 luni. Din cauza lipsurilor au avut multe zile în care nu au reușit să meargă la școală. Sunt amândoi conștienți însă că altă șansă în viață, fără educație, nu au. "Să deschid o firmă, să ajut oameni nevoiaşi", mărturiseşte copilul.

"L-am îmbrăcat cu ce am putut, cu ce a fost mai uşor aşa ca să pot să îi dau. Erau zile şi ploi în care nu îi puteam da. Nu aveam geci, nu aveam ghete", ne spune mama lui Valentin.

Vezi și

Statistici alarmante

Pe acelaşi subiect

Sunt doar câțiva dintre copiii care fac parte din statisticile alarmante privind sărăcia și abandonul școlar din România. Peste 40% din copiii României fac parte din familii cu risc de excluziune socială, în timp ce abandonul școlar depășește 16%. La ambele categorii suntem pe primul loc în rândul țărilor membre ale Uniunii Europene.

Pentru Cristi ajutorul a venit sub chipul unui preot acum 9 ani. Provine din cea mai săracă localitate din Iași, Crucea. Din 35 de elevi în clasa, el a fost singurul care a continuat studiile, fiind acum student în anul 4 la teologie. Pentru el și pentru alți peste 10.000 de copii șansa la un viitor vine din donațiile pe care părintele Dan Damaschin le adună pentru ei. Cu ele îi îmbracă și încalță de școală. 

Fiecare pachet de școală costă 400 de lei. Ajutorul însă vine doar pentru familiile care își trimit copiii la cursuri.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri sociale » Visul lui Valentin, un băiat de 12 ani nevoiaş care a terminat desculţ şcoala cu premiul întâi: "Să ajung om mare"