Avertisment DUR, după creşterea ROBOR: ne aşteaptă o nouă criză financiară şi dobânzile vor creşte
Un leu. Cu atât au scăzut ratele românilor după ce BNR a dat băncilor nouă miliarde. Iar oficialii Băncii Naţionale recunosc că perioada dobânzilor mici a apus
De Redactia Observator la 04.10.2017, 19:51Un leu. Cu atât au scăzut ratele românilor după ce BNR a dat băncilor nouă miliarde. Iar oficialii Băncii Naţionale recunosc că perioada dobânzilor mici a apus şi la uşă bate criza din nou. Cei cu ratele în lei, ar putea să mai aibă un şoc, în curând. Banii injectaţi băncilor trebuie daţi înapoi într-o săptămână. Apoi, ROBOR-ul ar putea să crească din nou galopant.
După două săptămâni în care ROBOR aproape că s-a dublat, cele nouă miliarde de lei date de BNR băncilor au dus la o scădere infimă de 0,01%. Pentru o rată care a ajuns să urce în ultimele săptămâni de la 910 la peste 1.000 de lei, scădere de azi a ROBOR înseamnă o reducere a ratei cu doar un leu.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: "Ce aţi fi vrut să facă? Să se ducă înapoi la începutul lunii septembrie.
Era bine pentru cei care au credite, dar nu ştiu dacă era corect." Previziunile analistului economic Florin Cîţu sunt sumbre: "Cu siguranţă, criza va veni mult mai devreme. În prima parte a anului viitor!"
- Protestul nu îi înduplecă pe guvernanţi. Liviu Dragnea anunţă că nu se va renunţa la trecerea contribuţiilor...
- Inspecţia Judiciară a deschis o anchetă la DNA Ploieşti, după aducerea de la 400 de km, la audieri, a unei...
- Catalonia îşi va proclama independenţa în următoarele zile, anunţă liderul mişcării separatiste
Dar vom mai avea şocuri şi până atunic, spun analiştii. Până săptămâna viitoare, dobânzile sunt ţinute sub control în mod artificial de banii pompaţi în piaţă de BNR. În 6 zile, însă, băncile comerciale trebuie să înapoieze împrumutul Băncii Naţionale. Iar dobânzile ar putea creşte din nou. La fel şi ratele în lei. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: "Începe în lume o nouă epocă a dobânzilor în creştere. Poate să dureze ani buni."
Motivul pentru lipsa banilor din piaţă, care a dus la creşterea dobânzilor, a fost chiar statul. A cerut dividente de la companii şi a colectat mai multe taxe pentru salarii, pensii şi alte cheltuieli.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Ne arată că vom avea o perioadă ceva mai îndelungată de absorbţie de lichiditate şi atunci Banca Naţională va face iar această flexibilitate, să dăm lichiditate pieţei săptămânal şi cât este nevoie."
Riscurile sunt mari în continuare pentru milioane de români care au credite cu rate în lei.
În schimb, cei care au rate în euro sau dolari au primit gură de oxigen. La cursul BNR, euro a scăzut până la 4 lei şi 57 de bani, iar dolarul a ajuns la 3 lei şi 89 de bani. Analiştii din întreaga lume şi chiar oficialii FMI spun la unison că, din cauza creditării în exces, ne aşteptată o nouă criză financiară.