Antena Meniu Search
x

Catalonia îşi va proclama independenţa în următoarele zile, anunţă liderul mişcării separatiste

Regele Spaniei nu este deloc încântat de evoluţia din regiune. Într-un mesaj televizat, Majestatea Sa a acuzat conducerea regiunii.

Vezi și

Regele Spaniei nu este deloc încântat de evoluţia din regiune. Într-un mesaj televizat, Majestatea Sa a acuzat conducerea regiunii că - prin organizarea referendumului - s-a situat în afara legii. Mai mult, ieri, în Catalonia a fost grevă generală. Trimişii noştri speciali au urmărit desfăşurarea evenimentelor.

Regele Spaniei a subliniat că eventuala proclamare a independenţei Cataloniei ar fi ilegală şi a adăugat că "puterile legitime ale statului" trebuie să asigure ordinea constituţională în regiune. Dar mesajul său nu i-a impresionat pe catalanii care doresc independenţa.

Înaintea mesajului regal, preşedintele Cataloniei a declarat, pentru BBC, că guvernul său va acţiona "la sfârşitul săptămânii sau începutul celei viitoare" pentru proclamarea independenţei. Declaraţia a venit la finalul unei zile dominate de greva generală şi protestele la care au luat parte sute de mii de oameni. 

În Barcelona, protestul a început în faţa partidului popular al premierului Mariano Rajoy. Oamenii au aruncat în aer buletinele, albe, de vot. Au urmat apoi aplauzele pentru forţele de ordine locale.

Pe acelaşi subiect

Ocupate de protestatarii care au instalat baraje, pe 59 de şosele nu s-a circulat. Ambuteiajele create s-au întins, uneori, şi pe 10 kilometri. Transportul public nu a funcţionat, iar instituţiile publice, muzeele şi magazinele au rămas închise.

Nimeni nu vrea să uite violenţa folosită de poliţie pentru a împiedica votul. 

Guvernul de la Madrid dispune de mijloace legale pentru a împiedica proclamarea independenţei. Ajutat de articolul 155 din Constituţie, premierul Mariano Rajoy poate să suspende autonomia Cataloniei şi să preia controlul direct al regiunii. Dar, în interviul de la BBC, preşedintele guvernului catalan a subliniat că o asemenea acţiune ar reprezenta "o greşeală care va schimba totul".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Catalonia îşi va proclama independenţa în următoarele zile, anunţă liderul mişcării separatiste