Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie 2023. Ce trebuie să facă tinerele pentru a-şi visa ursitul
Sute de mii de litri de apă au fost sfinţite în bisericile din toată ţara. La malul mării, Înaltpreasfinţitul Teodosie a renunţat la spectacolul pe cisterne şi a ales să sfinţească Agheasma Mare de pe o punte improvizată din scânduri. Anul acesta, vremea extrem de caldă schimbă tradiţiile de Bobotează.
De Redactia Observator la 05.01.2023, 19:55Înaltpreasfinţitul Teodosie a renunţat la cisterne şi a înlocuit exerciţiile fizice cu cele de echilibristică. În Ajunul Bobotezei, pe o potecă din scânduri, a trecut pe la fiecare din cele 25 de butoaie umplute cu peste o sută de mii de litri de apă. De la înălţime, i-a stropit cu apă sfinţită pe credincioşii aflaţi la slujbă. Mulţi au luat deja acasă Agheazma Mare.
Credincios: Apa asta m-a ajutat de atâţia ani să fiu sănătos! Să nu răcesc, nu am nicio boală de 25 de ani.
Credincios: Am luat şi pentru fete, că am şi nepoţel de un an şi am luat pentru toţi.
Credincios: Dau prin casă, ud şi florile. În primul rând, luăm noi ca creştini.
Şase tineri au sărit în Dunăre pentru a prinde crucile
De la Catedrala Arhiepiscopală, Înaltpreasfinţitul Teodosie a plecat la Hârşova unde, ca-n fiecare an, a furat startul şi a aruncat trei cruci în Dunăre. Şase tineri au sărit în apa deosebit de caldă pentru un început de ianuarie. Cel care a reuşit să aducă la mal două dintre cruci este un sportiv din Călăraşi, care an de an participă la tradiţia de Bobotează.
Reporter: Ce speri să-ţi aducă aceste cruci?
Iulian Boscornea, culturist: Sănătate mie şi familiei mele.
Cum gerul Bobotezei a devenit istorie, tradiţiile s-au schimbat în toată ţara. La Galaţi, crucea pentru Bobotează - făcută cândva dintr-un bloc de gheaţă - se pregăteşte acum într-un congelator privat.
Ionela Negru: Am început cam de 5 zile, ele se aşează în straturi. Se toarnă un strat de apă, trebuie lăsată la îngheţat.
La Iaşi, de şapte ani, crucea de gheaţă este înlocuită cu cea de brad. Iar în Maramureş, indiferent de vreme, oamenii respectă cu sfinţenie tradiţia Sărutatului Crucii. În Ajunul Bobotezei, oamenii îmbrăcaţi în haine tradiţionale pornesc în vizită prin sat.
Localnică: E o ocazie să ne întâlnim rudele, prietenii, sunt două zile când ne întâlnim cu toţii.
În noaptea aceasta, tinerele care vor să-şi viseze ursitul trebuie să-şi pună busuioc sub pernă.