Un bosniac a pus un sat românesc pe harta destinaţiilor turistice de top
Un străin a făcut ceea ce autorităţile de la noi nu reuşesc deseori. A pus un sat din Gorj pe harta destinaţiilor turistice româneşti. Bărbatul originar din Bosnia şi Herţegovina s-a îndrăgostit iremediabil de ţara noastră în urmă cu două decenii şi nu a mai vrut să plece de aici.
De Redactia Observator la 29.04.2019, 18:05Un străin a făcut ceea ce autorităţile de la noi nu reuşesc deseori. A pus un sat din Gorj pe harta destinaţiilor turistice româneşti. Bărbatul originar din Bosnia şi Herţegovina s-a îndrăgostit iremediabil de ţara noastră în urmă cu două decenii şi nu a mai vrut să plece de aici. Împreună cu soţia lui româncă, omul a transformat un teren viran în locul preferat de relaxare al celor care ajung în Runcu.
La 13 kilometri de Târgu Jiu, în inima munţilor, aproape de Cheile Sohodolului, un drum şerpuit ne conduce către Runcu.
Sat românesc, atracţie turistică graţie unui proprietar bosniac
Este un sat cu doar câteva sute de locuitori. În mijlocul lui, a luat naştere un adevărat muzeu în aer liber.
Bahrudin Dedic, proprietar complex: Am cumpărat o bucată de teren, pe urmă ne-am plimbat în tot judeţul pentru a găsi lemne vechi, în general din case bătrâneşti, pivniţe, unde bineînţeles s-au păstrat cele originale şi stâlpii, tot ce a fost mai frumos. A trebuit să punem fiecare pom, fiecare floare
Căci orice lucru de calitate se face în timp, iar satul din mijlocul satului a crescut în zeci de ani.
Soţii Dedic l-au ridicat pe 3 mii de metri pătraţi, de la 0, din proprii bani. Ea româncă, el, din Bosnia, dar cucerit definitiv de meleagurile noastre.
Alice Dedic, proprietar complex: Bahrudin s-a îndrăgostit de natura noastră de aici, e totul foarte frumos, asemănător cu ce e la el în ţară, munţi şi izvoare, totul natural. A învăţat şi limba română, el a venit cu ideea, cu actele, tatăl lui era tâmplar, de acolo a învăţat meserie
Bahrudin Dedic, proprietar complex: La o singură căsuţă am muncit cam şase luni să o ridicăm. Fiecare grindă a fost putrezită. E legătură cu rumeguş şi aracet, se amestecă manual şi se lipeşte în aşa fel încât să arate ca înainte
O noapte de cazare în complexul bosniacului, între 200 şi 300 de lei
Aşa au construit şapte căsuţe de lemn şi piatră care întâmpină turişti din toate colţurile ţării şi nu numai.
În interior există telefoane cu disc, paturi din lemn masiv, cu broderii şi carpete ţesute manual care ne invită la o călătorie în timp.
Oamenii spun că "am încercat să păstrăm stilul tradiţional românesc al bunicilor. Cu asta am crescut, acum ne-am mai modernizat, cu tot confortul bineînţeles, toaletă, pentru a locui decent".
Însă acum, de sărbători nu mai există locuri de cazare. Cele 20 au fost deja epuizate. Preţul unei nopţi petrecute aici este cuprins între 200 şi 300 de lei.