Când va fi gata noul patinoar olimpic din Bucureşti, primul construit în 70 de ani. Costă 10 milioane de euro şi va avea un sistem unic în România
Capitala va avea un nou patinoar olimpic anul viitor. După 11 ani în care Bucureştiul nu are o astfel de arenă, Primăria Sectorului 4 construieşte una în cartierul Berceni. Va fi gata în martie şi va avea un sistem unic în România: deşi la nivelul gheţii vor fi minus 5 grade Celsius, în tribune va fi temperatură de primăvară.
De Andreea Milea la 12.06.2023, 21:09Patinoarul olimpic Berceni Arena este pe jumătate gata. Trei firme ridică de zor arena pentru unde se vor antrena hocheiştii, de primăvara viitoare. "Suprafaţa construită este de 6.500 de metri pătraţi din care peste 1.700 de metri pătraţi va fi suprafaţa acoperită de gheaţă. Pe stânga şi pe dreapta vor fi tribunele cu 800 de locuri", arată Andreea Milea, reporter Observator.
Patinoar nou la Bucureşti, după 70 de ani
Muncitorii lucrează acum la tribunele, vestiarele şi cabinetele medicale ale patinoarului. Mai multe cluburi sportive au anunţat deja că vor să se antreneze aici de la anul. "Cererea este foarte mare pentru o astfel de infrastructură. Va fi omologat, va putea să susţină competiţii internaţionale la cel mai înalt nivel", spune Violeta Boerescu, purtător de cuvânt Primăria Sectorului 4.
Până în toamnă va fi montată şi instalaţia de gheaţă, unică în România. "Temperatura gheţii de -5 grade va fi susţinută de două echipamente frigorifice. Deasupra gheţii, la aproximativ 1 metru jumătate, vom avea 6 grade în timpul competiţiilor de hochei, iar cu sistemul de climatizare alcătuit din trei centrale de tratare a aerului reuşim să asigurăm în cele două tribune aproximativ 15 grade în timpul competiţiilor de hochei. (n.r. Spectatorii) nu vor îngheţa de frig", explică Marius Ilea, inginer de instalaţii.
- 60 de camioane încărcate au testat "Golden Gate-ul" românesc. Ultimele probleme rămase cu două săptămâni...
- A treia cea mai înaltă clădire din România ar putea fi pusă la pământ. Construit în 1986, Turnul CET din...
- "Am regăsit în România bucuria de a trăi". Reacţia unui jurnalist italian pasionat de vinuri, în ţara noastră
Patinoarul costă 10 milioane de euro
Patinoarul olimpic costă 10 milioane de euro şi sparge un blestem. De 70 de ani nu s-a mai construit nicio astfel de arenă la Bucureşti. "Vechiul patinoar Flamaropol a fost închis în urmă cu 10 ani din cauza unor datorii mari la întreţinere. În 2016 a fost demolat, iar în 2017 Primăria Capitalei a început să construiască unul nou, doar că a fost ridicat în proporţie de 30%", transmite Andreea Milea, reporter Observator.
"În momentul în care patinoarul Mihai Flamaropol a fost închis, în Bucureşti erau peste 2.000 de copii practicanţi ai acestui sport. Aproximativ 80% dintre ei s-au lăsat", spune Alexandru Hălăucă, preşedinte Federaţia Română de Hochei pe gheaţă.
Nicuşor Dan promitea anul trecut că şantierul abandonat va fi redeschis în martie, dar licitaţia pentru constructori nu a fost făcută încă. Lucrările ar urma să coste 120 de milioane de lei. România are acum numai 11 patinoare de dimensiuni olimpice, dar patru dintre ele funcţionează în corturi sau baloane speciale.