Cârnaţii şi slănina ţinute la fum pot duce la apariţia cancerului. Avertismentul vine de la medici
Nu e masă de Crăciun fără carne afumată! Atenţie, însă: cârnaţii şi slănina ţinute la fum pot duce la apariţia cancerului.
De Redactia Observator la 28.11.2017, 21:31Nu e masă de Crăciun fără carne afumată! Atenţie, însă: cârnaţii şi slănina ţinute la fum pot duce la apariţia cancerului. O spun chiar medicii, care atrag atenţia că substanţele toxice emanate din lemn sau cărbune ajung în farfurie şi apoi în sânge. În ciuda riscurilor, sunt mii de gospodării în România unde se respectă, din generaţie în generaţie, acelaşi ritual periculos.
Cârnaţi, carne de porc sau slănină, toate afumate acasă şi gata de pus pe masa de Crăciun. "I-am pus pe toţi. Să nu fie aşa mare încăperea, dacă e mai mică se afumă mai bine. Nu prea afumăm atât de tare pentru că nu e bun prea mult fum. O zi două la cărnuri. După ce luăm cărnurile şi le aşezăm în lăzi. Apoi, afumăm slănina mai mult."
Este o tradiţie pe care doamna Livia o respectă de ani întregi. Şi-a amenajat o afumătoare în curte, pentru că nu vede sărbătorile fără bucatele lăsate la fum. Are secretele ei. "Îl afumăm cu lemne de fag, care le dă o aromă mai bună. Dacă afumăm cu alte lemne dă o aromă diferită. Noi afumăm natural. Noi facem fum natural, nu punem esenţă. Numai esenţa fagului."
Chiar şi aşa, medicii sunt de altă părere. Dumitru Niculai: "Fumul produs de lemn şi folosit în afumarea cârnaţilor, a cărnurilor, a slăniei este cancerigen. Indiferent de provenienţa lui, că este din rumeguş, alţii folosesc lemn de fag sau diverse alte esenţe tari,este clar că este cancerigen."
- Răzbunare macabră din partea colegilor de clasă! Un copil de 12 ani s-a trezit mort pe Facebook
- Ministerul de Interne vrea să fie plafonată valoarea financiară a punctului de amendă, după creşterea...
- Halucinant. Un bucureştean a comandat un asasinat, nemulţumit de condiţiile din contractul de leasing al unei maşini
Copiii mai mici de 8 ani nu ar trebui să consume deloc produse afumate. Iar în cazul adulţilor, specialiştii îndeamnă la porţii cu măsură, cât mai rar. Consumate în exces, slănina sau cârnaţii afumaţi îngreunează digestia, cresc tensiunea arterială şi riscul de cancer.
În ciuda riscurilor, pofta românilor este mare. Comercianţii s-au adaptat şi au scos pe piaţă afumătorile portabile. Cele clasice sau pe bază de apă, în stil american.