Cât vor plăti bucureştenii la căldură, în funcţie de numărul de camere, după majorarea preţului gigacaloriei
Nu este păcăleală! De la 1 aprilie, bucureştenii care depind de reţeaua de termoficare vor plăti pentru apa calda si caldura de două ori şi jumătate mai mult. Primăria Capitalei a majorat preţul gigacaloriei la consumator până la 350 de lei. Nicuşor Dan le-a transmis oamenilor pe Facebook că a fost obligat să ia această măsură şi le cere să înţeleagă situaţia.
De Andreea Milea la 30.03.2022, 19:47Dupa ce ca nu avem caldura si apa calda, mai măresc şi gigacaloria.
Cu sau fără apă caldă sau căldură, bucureştenii racordaţi la reţeaua de termoficare vor plăti mai mult decât dublu de luna viitoare.
Bucureşteni: - Vă daţi seama la 840 lei, dacă-mi vine dublu, am dat 150, o să fie vai de noi. La 840 de lei pensia mea e super bine.
- O să fie greu de plătit. Adică o sa trebuiască să renunţăm la anumite lucruşoare pentru că facturile au prioritate, ele trebuiesc platite si nu interesează pe nimeni dacă avem sau nu avem.
- Proiectul pentru dublarea tarifului la gigacalorie suportat de bucureşteni a fost aprobat de Consiliul General
- CALCUL: Cât vor plăti bucureștenii pe lună, la un apartament cu 2 sau 3 camere, după scumpirea gigacaloriei
- Căldură mai scumpă în Bucureşti. PNL şi USR s-au înţeles pentru un preţ dublu la gigacalorie
- Nu mi se pare în regula, mai ales la salariile pe care le avem. Noi platim mai mult pe orice, au scumpit totul si nu ne ajungem. Ultima factură a venit în jur de 1.400 de lei.
Iar la noul tarif, facturile vor exploda. Practic, primăria Capitalei a majorat gigacaloria de la 143 de lei la 346 de lei.
Asta înseamană că la un apartament cu două camere factura va sări într o lună de iarnă de la 300 de lei la aproape 700 de lei. Pentru apartamentele mai mari consumul creşte. Pentru o locuinţă cu 3 camere, factura va depăşi 1.000 de lei iar la un apartament cu 4 camere 1.300 de lei pe lună.
Ion Ioneşti, preşedinte de bloc: Locuitorii bucureştiului o să fie un dezastru, un dezastru, pentru că se scumpeşte peste 100%. Tot mă gândesc cât o să mai reziste bătrânii şi cei mai nevoiaşi.
Pentru unii, va fi imposibil să plătească asemenea sume aşa că vor să se debranşeze.
Bucureştean: Ar fi o varianta să ma debransez de la radet. 16.56 Vara aceasta, probabil, mai mult ca sigur.
Însă proiectul aduce un mare beneficiu pentru Primăria Capitalei. Odată cu majorarea gigacaloriei la consumator, subvenţia pe care municipalitatea este obligată să o plătească spre Termoenergetica scade de la 2,3 miliarde de lei, la 970 de milioane de lei pe an.
Bucureştenii vor plăti mai mult pentru căldură
Proiectul a fost susţinut de 33 de consilieri PNL, USR şi PMP. Cei de la USR au impus condiţii pentru a se alătura majorităţii.
Nicorel Nicorescu, consilier general USR: Noi vom vota această creştere de preţ numai în conditiile in care primarul general sustine si un parchet de reforme. Pe langa reparatiile in reteaua de conducte as mentiona si imbunatatirea unor puncte termice si maparea retelei din pamant. Din păcate nu ştim poziţia fiecărei conducte din Bucureşti.
Cei de la PSD au refuzat să voteze
Marius Pavel, consilier general PSD: Vom vota împotrivă cu două mâini. Singurul lucru pe care îl face acest primar general este să scumpească.
Andreea Milea, reporter Observator: Chiar dacă valoarea gigacaloriei creşte în Capitală, nu devine cea mai scumpă din ţară. În continuare, valoarea cea mai mare este la Buzău, de 450 de lei, urmat de Oradea, aproape 400 de lei gigacaloria şi Sibiu, 350 de lei.
Chiar şi aşa primăria a acumulat deja datorii de aproape 600 de milioane de lei, subvenţie de plată către furnizorul de apă caldă şi căldură.