Antena Meniu Search
x

Căldură mai scumpă în Bucureşti. PNL şi USR s-au înţeles pentru un preţ dublu la gigacalorie

PNL şi USR au ajuns la un acord cu privire la preţul gigacaloriei în Capitală. Conform unor informaţii pe surse, confirmate ulterior de consilierul municipal Andrei Rigu, bucureştenii ar urma să plătească dublu pentru căldură.

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 16:12

Căldură mai scumpă în Bucureşti. PNL şi USR s-au înţeles pentru un preţ dublu la gigacalorie - surse
Căldură mai scumpă în Bucureşti. PNL şi USR s-au înţeles pentru un preţ dublu la gigacalorie - surse - Shutterstock

Consilierii generali PNL şi USR au ajuns la un acord privind preţul gigacaloriei în Capitală, bucureştenii urmând să plătească 330 de lei, faţă de 143 de lei cât suportă în prezent, potrivit unui proiect de hotărâre cu care a fost suplimentată ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Pe lângă preţul plătit de populaţie, Primăria Capitalei va veni cu o subvenţie de aproximativ 650 de lei, pentru a acoperi costul total al gigacaloriei, care se ridică la 980 de lei pe lună.

Preţul energiei termice creşte, de vineri, în Capitală, la 330 de lei fără TVA/gigacalorie, potrivit unui proiect de hotărâre cu care a fost suplimentată ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de miercuri, a anunţat consilierul municipal USR Andrei Rigu. "Ordinea de zi a şedinţei CGMB de mâine a fost suplimentată cu un proiect de hotărâre prin care preţul energiei termice în Bucureşti creşte de la 1 aprilie la 330 de lei (fără TVA 5%)/gigacalorie. (...) Preţul actual este de 140 de lei/gigacalorie", a scris consilierul municipal USR Andrei Rigu, marţi, pe Facebook.

Conform proiectului de hotărâre postat pe pagina de Facebook a consilierului municipal şi propus spre adoptare de primarul general, Nicuşor Dan, în Bucureşti preţul local de facturare către populaţie a energiei termice este neschimbat din 1 august 2011.

Miercuri este programat votul final în Consiliul General al Capitalei, unde PNL- USR şi PMP au majoritate. 

Pe acelaşi subiect

”Nicuşor Dan a propus iniţial ca preţul pentru populaţie să crească de la 143 de lei la 280 de lei, dar au fost mai multe dispute politice între PNL şi USR PLUS şi nu s-a ajuns la un consens. Consiliul General trebuie să stabilească preţul gigacaloriei, iar consilierii generali PNL, USR PLUS şi PMP s-au înţeles aseară (n.r. - luni seară) ca preţul pentru bucureşteni să fie de 330 de lei, iar primăria va suporta, prin subvenţie, aproape dublu pentru a acoperi costul total al gigacaloriei. Oricum, rămâne cel mai mic preţ din ţară pentru gigacalorie”, susţin surse din Primăria Capitalei pentru News.ro.

Bucureştenii nu vor plăti 980 lei pe gigacalorie, dar vor plăti dublu

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a acuzat că Gabriela Firea distribuie informaţii false când spune că bucureştenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie, deoarece preţul total este de 860 lei per gigacalorie, urmare a scăderii TVA.

„Dacă ar fi vrut să ajute cu adevărat bucureştenii cărora le plânge de milă, Gabriela Firea şi-ar fi putut exercita poziţia de ministru şi de parlamentar, astfel încât bugetul alocat Bucureştiului prin legea bugetului naţional să acopere creşterea de preţuri la termie suportată de Primărie”, a adăugat Nicuşor Dan.

„În acest context, apare şi Gabriela Firea şi dă informaţii false. În primul rând, spune că bucureştenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie. Face aici, cu rea credinţă, confuzie între preţul total al gigacaloriei, plătit parte de bucureşteni, parte de primărie şi preţul plătit de bucureşteni. Informaţia corectă este că, până la modificarea de către Consiliul General, preţul plătit de bucureşteni pe gigacalorie va fi de 143 lei (urmare a scăderii TVA). O spun foarte clar: am solicitat o mărire rezonabilă a preţului gigacaloriei pentru bucureşteni, dar nu se pune problema ca aceştia să plătească 800 - 900 de lei. În al doilea rând, spune că preţul total este de 980 lei / gigacalorie. Fals, preţul total este de 860 lei / gigacalorie, urmare a scăderii TVA”, a completat Dan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Căldură mai scumpă în Bucureşti. PNL şi USR s-au înţeles pentru un preţ dublu la gigacalorie