Antena Meniu Search
x

Proiectul pentru dublarea tarifului la gigacalorie suportat de bucureşteni a fost aprobat de Consiliul General

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat proiectul de hotărâre prin care preţul pentru gigacalorie creşte la 330 de lei pentru bucureşteni.

de Redactia Observator

la 30.03.2022, 17:47

Vezi și

Bucureştenii vor plăti dublu pentru căldură. CGMB a adoptat cu 33 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 1 abţinere, proiectul de hotărâre prin care a fost mărit tariful suportat de locuitorii din Capitală.

Nicuşor Dan a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti că există un proiect pentru majorarea tarifului suportat de cetăţeni pentru gigacalorie, la 330 de lei. 

"Avem un proiect de hotărâre pentru majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorarea necesară pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare care este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din 2011 şi prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate de termoficare”, a afirmat primarul Capitalei. 

Consilierul general municipal PSD Aurelian Bădulescu a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi.  "Solicitarea noastră pentru numitul Nicuşor Dan este să retragă de pe ordinea de zi acest proiect de hotărâre pentru că credem că există alte soluţii care pot fi luate în discuţie astfel încât această majorare să nu existe”, a declarat Aurelian Bădulescu. Proiectul de hotărâre nu a fost retras de pe ordinea de zi.

Pe acelaşi subiect

CALCUL: Cât vor plăti bucureștenii pe lună, după scumpirea gigacaloriei

Bucureştenii racordaţi la sistemul de încălzire centralizat vor plăti cel puţin dublu pentru căldură. Preţul gigacaloriei sare în aer de luna viitoare. 

De 2,3 ori mai mare va fi preţul unei gigacalorii pentru consumator. Practic, prețul vechi de 143 de lei va crește până la 330 de lei, la consumator. A fost propus acest proiect tocmai pentru a scădea sumele extrem de mari pe care Primăria Capitalei ar fi trebuit să le plătească spre Termoenergetica pentru subvenție. Asta înseamnă o subvenție din partea Primăriei de 650 de lei pentru a acoperi valoarea totală de 980 lei.

Oricum, rămâne prețul cel mai mic din țară, spune Nicușor Dan, care a mai propus o scumpire care nu a fost votată de consilierii generali. Acum există însă majoritate în Consiliu.

Facturile la caldură vor fi mai mari de la 1 aprilie

De exemplu, la un apartament cu 2 camere, factură va despasi 300 de lei pe luna, iar la 3 camere peste 400 de lei pe luna. Va amintesc, anul trecut bucureştenii au primit căldură până în luna mai.

Facturi mai mari la căldură

  • De la 143 de lei/gigacalorie
  • la 330 de lei/gigacalorie
  • 2 camere - 318 lei/lună
  • 3 camere - 412 lei/lună 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Proiectul pentru dublarea tarifului la gigacalorie suportat de bucureşteni a fost aprobat de Consiliul General