Ce ar urma să dispară din camerele de hotel. Noi reguli stabilite de Comisia Europeană
Comisia Europeană vine cu noi reguli privind reciclarea. În următoarea perioadă, ar urma să dispară sticlele în miniatură de şampon şi gel de duş existente în hoteluri. De asemenea, vor fi interzise ambalajele de plastic pentru fructe şi legume, dar şi cele pentru alimente şi băuturi folosite de restaurante şi cafenele. Iar capsulele de cafea trebuie înlocuite cu produse biodegradabile. Pachetul de măsuri va trebui aprobat de Parlamentul European și de statele membre pentru a intra în vigoare.
De Mădălina Chiţac la 30.11.2022, 22:10În fiecare zi, în Uniunea Europeană sunt produse zeci de milioane de capsule de cafea. Aproape toate ajung la gunoi. Nu sunt reciclate sau reutilizate. "Capsulele, din păcate, sunt greşit proiectate, acestea având un material de tip plastic sau metal. Iar în interior avem zaţul de cafea, din care facem o cafea. Împreună ele nu sunt compatibile pentru reciclare", spune Andrei Coşuleanu, fondator Act for Tomorrow.
Două companii, prezente şi la noi în ţară, reciclează capsulele. Pentru ca toate brandurile să facă acelaşi lucru, UE a introdus regulile de astăzi. "Se practică forma ca cel care le pune pe piaţă eventual să-ţi dea şi un săculeţ în care să le pui pe cele folosite şi să le duci la firma care le distribuie. Procentele celor care duc aceste deşeuri de capsule se ridică la 17%", a precizat Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.
Noile reguli europene se vor aplica în mai multe industrii, de la cea alimentară până la produse chimice. Companiile trebuie să se asigure că 65% din ambalajele produselor sunt reciclate. Norma trebuie atinsă până la sfârşitul anului 2025. "Sperăm să nu se întâmple acelaşi lucru ca şi cu pungile de plastic. Când vedeţi că au spus: haideţi să retragem tacâmurile, haideţi să retragem pungile acelea de plastic şi nimic nu s-a întâmplat. În continuare găsim aceste plastice de unică folosinţă în magazine", adaugă Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.
România reciclează 13% dintre deşeurile de plastic
- Cel mai întâlnit deșeu de pe plajele româneşti. Turiștii ignoră coșurile de gunoi și transformă nisipul în...
- Timișorenii se vor lăuda cu 240 de coșuri de gunoi de lux. Cât costă "prețioasele" recipiente stradale
- Târgu Mureș, sufocat de gunoaie, după ce primăria a reziliat contractul cu firma care se ocupă de colectarea...
România reciclează doar 13% dintre deşeurile de plastic. Lipsa recipientelor pentru colectare selectivă este principala piedică pe care statul nu o poate rezolva. Peste patru tone de plastic ajung în fiecare zi în Marea Neagră, aduse de Dunăre. Garda de Mediu adună reziduurile când ajung să acopere fluviul. Majoritatea ajung, însă, în apele mării.
Ministerul Agriculturii vrea să adune gunoaiele din Marea Neagră cu ajutorul pescarilor. Programul ar urma să începă de anul viitor și să se facă în perioadele de prohibiție. Statisticile arată că, în fiecare săptămână, fiecare om înghite o cantitate de plastic cât cea dintr-un card bancar. Principalele surse de contaminare sunt apa şi peştele.