Cimitir de animale moarte în Teleorman, pământul este sufocat de cadavre. Localnicii se tem că beau apă infestată: "O să vină și în fântâni, o să între peste tot"
E mai ieftin să îngropăm cadavrele de animale, decât să le incinerăm. Dar ne costă mai scump altceva - sănătatea. Distrugem apa şi solul din care bem şi mâncăm. După Tulcea, unde am găsit sute de mii de tone de animale îngropate, Observator a descoperit alt cimitir, în Galaţi. La fel şi în Teleorman, unde am mers la sesizarea unor telespectatori. Autorităţile dau asigurări că totul s-a facut ca la carte, după lege, dar localnicii se tem că vor bea apa infestată.
De Bianca Iacob la 29.08.2021, 21:16Localnic
Sunt găini îngropate peste tot în ferma asta. Dezastrul de aici este inimaginabil!
Îngropăm tot şi orice. Şi mai ales oriunde. Oricând. Aşa, otrăvim pământul din care mâncăm şi bem.
Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Nitraţii pot proveni din diverse surse de poluare, cum ar fi deşeurile, dar pot să provină şi din deşeurile gospodăreşti sau ale gospodăriile cu ferme, cu animale.
La Teleorman, un focar de pestă porcină a transformat bucăţi din câmp în cimitir de animale. Localitatea Nicolae Bălcescu. Porcii din gospodării au fost duşi la groapa din comună. La fel şi în Călmăţuiu. Pământul este sufocat de cadavre de animale.
- Măsurile luate de autorităţi în cazul focarului de la Galaţi, după ce tone de păsări au fost aruncate la...
- Mormane de ilegalităţi la Galaţi. Fermierii descarcă maldăre de găinaţ la doi paşi de păsările moarte şi...
- Investiţie de milioane de euro pentru o groapă de gunoi nefolosibilă, în Maramureş. Un munte de deşeuri s-a...
"Din primăvară și până acum s-au tot cărat acolo animale moarte. Îi aruncă într-o groapă și tot ce e acolo vine în pânză freatică, jos, în Călmățuiu. O să vină și în fântâni, o să între peste tot și nu sunt puțini porci, sunt foarte mulți", ne-a spus o localnică.
Primarul evită să dea explicaţii: "Nu știu ce să vă zic"
E mai ieftin să îngropăm şi deja vorbim de un fenomen. Iar legea permite asta.
Reprezentant DSV Teleorman: Știu că s-a respectat toată procedura.
Reporter: Adică?
Reprezentant DSV Teleorman: Adică s au făcut dezinfecţii, s-au dus la groapa care s-a stabilit de prefectură. S-au băgat acolo în groapă, s-au astupat.
Reporter: De ce nu au fost incineraţi?
Reprezentant DSV Teleorman: Nu se practică asta, nu avem incineratoare. Nu se practică în toată ţara, să ştii,
Doar că incineratoare sunt. Nu suficiente. Nici unităţile mobile de ardere ale Agenţiei pentru Protecţia mediului nu pot incinera cantităţi mari de leşuri într-un timp scurt.
Direcţia Sanitar Veterinară dă asigurări că nici pământul, nici apa nu sunt în pericol de contaminare
Reprezentant DSV Teleorman: Dacă e un strat de folie acolo nu sunt probleme, se mai toarnă şi dezinfectant acolo. Nu are cum să iasă viruşi şi nici apa nu se contaminează pentru că se stabilesc anumite coordonate, nu oriunde poţi să faci o groapă.
Octavian Berceanu, șef Garda de Mediu: În cadrul fermentației anaerobe rezultă niște gaze și de asta izolarea nu trebuie să permită trecerea fluidelor din groapă spre mediul exterior, astfel încât virușii pestei porcine să se răspândească.
Fenomene ca cele de la Galaţi, Tulcea, Ialomiţa înseamnă dezastru. Şi e atât de profund încât şi cele mai pure surse de apă sunt otrăvite.
Octavian Berceanu, șef Garda de Mediu: Analizele se fac ulterior, pentru a se vedea dacă există scurgeri din aceste gropi în pânză freatică.
Studiile arată că România este unul dintre statele în care lanţul contaminării este alimentat de animalele îngropate. Poluăm solul, poluăm şi apele. Dar nu ştim câte terenuri sunt contaminate şi nici ce ape sunt infestate. Însă atunci când se testează calitatea apei în reţele rezultatele sunt de speriat. Bem şi ne hrănim cu otravă.