Cornel Banciu, unul dintre puţinii meşteri dogari rămaşi în Hunedoara: "Încurajez tineretul să mai înveţe, măcar unii, să nu se piardă"
Vorbim despre o meserie peste care timpul şi-a pus ireversibil pecetea: dogăria. Cândva nelipsit în satele din România, meşteşugul prelucrării lemnului a devenit acum o îndeletnicire pe cale de dispariţie.
De Redactia Observator la 07.12.2021, 18:30Doar câţiva meşteri au mai rămas în toată ţara. Unul dintre ei a fost de acord să ne împărtăşească nişte secrete ale meseriei. Cornel Banciu este unul dintre puţinii dogari care au mai rămas în satul hunedoarean Dorobăţ.
Cornel Banciu, dogar: E rău pentru viitor că nu mai practică nimeni. Nu rămân urmaşi la treaba asta, să ştii. Asta îmi pare rău. Încurajez tineretul să mai înveţe, măcar unii, să nu se piardă că-i o meserie bună.
A învăţat tainele dogăritului la 25 de ani şi de atunci nu a mai lăsat lemnul din mână. După 60 de ani de meserie, nea Cornel ne-a împărtăşit cu drag câteva dintre secretele meşteşugului.
Cornel Banciu, dogar: Doagele se pun la uscat şi se ţin doi ani de zile. După 2 ani de zile se bagă în lucru. Şi-altfel nu poţi să îl foloseşti că nu se usucă, apare verde butoiul.taie
- Ultimul dogar din Banatul de Munte: "Îi păcat că se pierde o meserie bună. Nimeni nu mai vrea". Preţul unui...
- Povestea impresionantă a Mariei Rădulescu, artista care modelează de mai bine de 65 de ani în ipsos
- Gheorghe Ceaureanu, sculptorul în vârstă de 90 de ani care şi-a dedicat întreaga viaţă lemnului
Abia apoi lemnul poate fi procesat. Bucăţile de lemn se prind în cercuri trainice de fier la un capăt, iar apoi se aşază în jurul focului. Prin ardere, lemnul poate fi apoi modelat şi strâns cu cercuri metalice, dar în acelaşi timp şi dezinfectat.
Foarte important este tipul de lemn folosit
Cornel Banciu, dogar: La ţuică de obicei se pune o doagă de dud ca să-i dea culoarea respectivă.
Reporter: Şi pentru vin?
Cornel Banciu, dogar: Pentru vin, numai stejar.
Reporter: Ce înseamnă ţuica ţinută în butoi de lemn?
Cornel Banciu, dogar: Înseamnă că filtrează toate gazele, se evaporă din ea, ştiţi? Şi rămâne curată ea.
Butoaiele nu ajută doar la păstrarea băuturilor. Şi murăturile pentru iarnă prind un gust mai bun.
Cornel Banciu, dogar: Gogoşari, castraveţi, de toate
Reporter: Şi stau mai bine?
Cornel Banciu, dogar: Stau de sute de ori mai bine ca în plastic. Cât trăiesc eu, eu nu pun în plastic.
Cândva sfânt în gospodărie, lemnul a început însă să fie înlocuit cu plasticul. Totuşi, ultimii dogari lasă în urma lor o bogată moştenire. La mormântul lui Avram Iancu din Panteonul Moţilor, roţile tunurilor sculptate de Cornel Baciu au trecut testul timpului.