Video

Povestea impresionantă a Mariei Rădulescu, artista care modelează de mai bine de 65 de ani în ipsos

De Rosse Stan.
Publicat: 08.07.2021, 13:37.
Actualizat: 08.07.2021, 15:48

Cine a spus că din ipsos nu pot ieşi adevărate opere de artă? Maria Rădulescu este de mai bine de 6 decenii meşter ipsosar şi spune că e nevoie de multă pasiune şi de al şaselea simţ pentru a putea face cu succes această meserie.

Deși nu există vreo pancartă sau indicator, ușa larg deschisă și statuetele care se văd printre gratiile geamului ne anunță că am ajuns. Cu ochelarii pe vârful nasului și mâinile murdărite de ipsos, doamna Rădulescu ne-a povestit că totul a început în urmă cu 65 de ani.

Maria Rădulescu, ipsosar: Când am venit în Bucureşti, am stat la unchiul meu ucenică. M-am dus la palat, turnau nişte capitele. Şi când am văzut ce frumos le scot, am zis, gata, învăţ şi eu meseria asta. Am lucrat la unchiul meu şi după m-am căsătorit cu soţul meu care a fost sculptor.

Citește și:

Rosse Stan: Cum a fost să staţi cu soţul zi de zi, şi la muncă şi acasă?

Maria Rădulescu, ipsosar: A fost o viaţă frumoasă. Cu soţul meu am lucrat la diferiţi maeştri. La Han, la Jalea, Ion Irimescu.

După vizita la Palatul Regal, totul a început să prindă contur și ușor, ușor a învățat meseria, ca mai apoi să îl ajute pe soțul ei, Gheorghe Rădulescu, să finalizeze lucrări importante cum ar fi și Aleea Cariatidelor de la intrarea în Parcul Herăstrău.

Rosse Stan: Mi-aţi povestit despre medalionul acela.

Maria Rădulescu, ipsosar: Aşa, soţul meu l-a lucrat. L-a trimis în America, prin poştă, pentru că aveam adresa lui Neil Armstrong. Am primit scriosare de la Neil Armstrong că ne mulţumeşte că i-am trimis medalia şi este în muzeul Ohio, în muzeul lui. De acolo am primit-o, original. Din 1979. Aceasta este o replică. Da, am făcut tipar siliconic şi am turnat multe. Eu mă bucur că le plac lucrările soţului meu.

Rosse Stan: Le puneţi într-o formă de silicon, nu?

Maria Rădulescu, ipsosar: Cauciucul siliconic eu îl fac! Nu se cumpără de nicăieri, nu mi-l dă nimeni. Nici eu nu dau! După ce fac forma, torn în ea în serie. Pe urmă le scot, le finisez. Uite, aici îl netezesc şi în chitui puţin.

Al 6-lea simț. De asta ne-a spus doamna Rădulescu că este nevoie ca să poți crea. Asta și evident pasiune, altfel nu ai cum după mai bine de 6 decenii să vii la muncă cu zâmbetul pe buze.

Rosse Stan: Este solicitant sau vă simţiţi relaxată şi acum, după atâţia ani?

Maria Rădulescu, ipsosar: Nu, că le fac cu plăcere. Mă relaxează. Aş înnebuni să stau acasă. Vreau să fac ceva, să iasă din mâinile mele. Lucrare mică, mare, nu contează. Nu ştiu de ce. Am iubit eu meseria asta!

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Ce spune un primar din Bulgaria despre România, după ce a vizitat țara noastră
libertatea.ro
Mărturia unui român care s-a întors din Grecia abia intrată în zona roșie: ”N-a fost nici măcar un control minim în vama Giurgiu, să mă întrebe dacă am vaccinul”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 3 august 2021. Săgetătorii sunt gata de vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Imagini șocante! Șeful Poliției, amenințat de un interlop: 'Te mierlesc, mă! Dacă intru la pârnaie'
gandul.ro
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Actorii din Adela, Mara Oprea, Oana Moșneagu și Vlad Gherman, fac spectacol pe plajă. Cum se distrează
tvhappy.ro
Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro