Antena Meniu Search
x

Video Ultimul dogar din Banatul de Munte: "Îi păcat că se pierde o meserie bună. Nimeni nu mai vrea". Preţul unui butoi poate ajunge şi la 400 de euro

Ultimul dogar autentic al Banatului Montan, în ale cărui butoaie se înnobilează răchia de prună, trăieşte şi munceşte în Iabalcea din județul Caraș-Severin. Petru Ursu este singurul meseriaş care mai face butoaie cu suflet în Banatul Montan şi care mai păstrează vie pasiunea pentru prelucrarea lemnului.

de Vali Popovici

la 20.09.2021, 08:49

Vezi și

Meşterul de 71 de ani a transformat un hobby într-o meserie. Nu a avut de la cine să învețe, cu toate că făcuse o pasiune imensă pentru lucrul cu lemnul. Singur a căutat şi s-a documentat până a început să facă butoaie și butoiașe. "O pasiune imensă am avut şi, ca să zic aşa, mi-a plăcut în general lucru cu lemnul, asta mi-a plăcut şi am moştenit de la străbuni. Nu pot să spun că a fost uşor, a fost foarte greu. Dar când ai pasiunea asta, şi dragostea asta, parcă pe toate le învingi, nimic nu-i greu, nimic nu-i imposibil", spune Petru Ursu.

Regretul cel mai mare a lui Pătru, cum este cunoscut în satele din Banatul de Munte, este că nu mai găseşte tineri pe care să-i înveţe secretele dogăriei, o îndeletnicire care se pierde odată cu trecerea anilor: "Îi păcat că se pierde o meserie zic eu bună şi frumoasă. Nimeni nu mai vrea". Deși foarte apreciate de cunoscători, butoaiele tradiționale nu mai sunt la mare căutare la ora actuală. Costurile butoaielor variază în funcţie de mărime. Cele mici necesită o delicateţe aparte, şi-atunci costă mai mult - preţurile pornesc de la 300 lei, şi ajung chiar şi la 400 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Ultimul dogar din Banatul de Munte: "Îi păcat că se pierde o meserie bună. Nimeni nu mai vrea". Preţul unui butoi poate ajunge şi la 400 de euro