Cursurile de parenting devin la modă și pentru părinții români
Părinţii vremurilor moderne muncesc mult şi nu au timp să înveţe cum se cresc corect copiii. Compensează citind cărţi şi încercând să se documenteze.
De Redactia Observator la 13.02.2019, 00:41Părinţii vremurilor moderne muncesc mult şi nu au timp să înveţe cum se cresc corect copiii. Compensează citind cărţi şi încercând să se documenteze. Cursurile de parenting sunt la modă, chiar dacă o şedinţă de câteva ore poate ajunge şi la câteva sute de lei. Psihologii le explică părinţilor cum se face educaţie, cu calm şi fără pedepse.
Alina Arhip lucrează într-o corporaţie. Petrece cu cei doi copii câteva ore pe zi, seara. Şi weekendurile. Insuficient, crede ea, pentru toate informaţiile care i-ar fi utile. Aşa a ajuns să apeleze la specialişti atunci când are întrebări.
ALINA ARHIP, mamă: Pot să spun că în momentul de faţă este mult mai bine, îl înţeleg mult mai bine şi avem o relaţie mult mai armonioasă.
La cursuri, a învăţat cum să gestioneze furia celor mici, fără ţipete, ameninţări şi pedepse. O problemă tot mai frecventă printre copiii care petrec multe ore la grădiniţă sau la şcoală, departe de părinţi.
MIHAELA BERECHET, specialist parenting: Ideal ar fi în momentul în care copilul începe să se înfurie să acceptăm emoţia şi să recunoaştem emoţia copilului. Ceea ce nu acceptăm este comportamentul. Copilul când devine furios, cel puţin copilul mic, poate să lovească, poate să muşte. Recunoaştem emoţia, dar nu acceptăm comportamentul agresiv.
În ultimul an, cursurile de parenting au devenit atât de populare, încât cererea a crescut cu 10%. Şa ele pot participa atât părinţii, cât şi bunicii sau bonele. Multe oferă nu doar sfaturi privind educaţia copiilor, ci şi probe practice - cum ar fi manevrele de prim ajutor. În funcţie de temă şi de durată, preţul poate să varieze între 70-80 de lei ora şi să ajungă până la câteva sute de lei.
Potrivit specialiştilor, persoanele care sunt interesate să facă astfel de cursuri lucrează cel puţin 9 ore pe zi, petrec puţin timp cu copilul şi au venituri medii sau peste medie. Nu doar părinţii sunt interesaţi să participe la astfel de cursuri, ci şi cadrele didactice.
JENI CHIRIAC, psiholog: Este nevoie ca părinţii să îşi ia această reţetă generală şi să o personalizeze, adaptând-o specificului copilului pe care îl au. Pentru că fiecare copil este unic.
Cine nu are bani de cursuri, poate apela la literatura de specialitate - tot mai bine vândută în librării.
Cursurile pot fi rapide - structurate pe câteva ore - dar există şi varianta semninariilor de câte douăsprezece ore.