Decizie istorică pentru creditele în valută! Băncile sunt obligate să prezinte clienţilor riscurile pe termen lung
Mai mult ca oricând, românii care au luat credite în valută fără să fie avertizaţi asupra riscurilor ar putea obţine îngheţarea cursului
De Redactia Observator la 21.09.2017, 20:57Mai mult ca oricând, românii care au luat credite în valută fără să fie avertizaţi asupra riscurilor ar putea obţine îngheţarea cursului. Judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europe au venit cu o decizie fără precedent şi au dat dreptare unor români cu credite în franci elveţieni. Însă, sentinţa ar putea fi invocată de clienţi care au luat împrumuturi şi în alte valute. De pildă, în urmă cu 10 ani, euro era mai ieftin cu aproape 30%.
Instituţiile financiare trebuie să furnizeze împrumutaţilor informaţii suficiente pentru a le permite să adopte decizii prudente şi în cunoştinţă de cauză. Este decizia fără precedent a Curţii Europene de Justiţie, care face dreptate în cazul a zeci de români cu împrumuturi în franci elveţieni, pentru care au ajuns să plătească rate uriaşe.
Împrumuturile în monede străine pot fi considerate abuzive dacă băncile nu şi-au avertizat clienţii despre riscul valutar pe termen lung. Iar decizia judecătorilor poate fi folosită în instanţe pentru contracte încheiate în orice monedă. A deschis calea unui precedent.
Experţii nu recomandă să ne împrumutăm în altă monedă decât cea în care avem veniturile.
- S-au înmulţit agresiunile la adresa poliţiştilor, aşa că mai multe contravenţii s-ar putea transforma în...
- Un copil din Iași a fost găsit de mama sa mort, ucis de etnobotanice, la doar 12 ani
- Asigurările pentru locuințe sunt apă de ploaie. Pagubele produse de furtuni nu sunt despăgubite de polița...
Un român care ia astăzi un împrumut de 6.000 de euro de la bancă, cu termen de restituire pe cinci ani, prin rate egale, plăteşte lunar 155 de euro, adică 713 lei. Acelaşi credit, achiziţionat acum 10 ani, ar fi avut o rată de rambursare mai mică cu aproape 200 de lei.
În valută sumele sunt constante, relativ constante, dar dacă eu aveam un salariu de 1 500 de lei, în prima situaţie îmi mai rămânea cam două treimi din salariu, când a crescut cursul, se apropie ratele de aproape jumătate din venitul meu.
Decizia Curții de Justiţie a Uniunii Europene ar putea deschide o adevărată cutie a pandorei. Mii de precese ar putea fi puse pe rolul instaneţelor româneşti.