Cum se manifestă depresia post-concediu şi cum poate fi evitată
E vremea vacanţelor, iar specialiştii ne avertizează că trebuie să fim foarte atenţi la ... finalul lor. Depresia post-concediu, care se poate manifesta în primele zile după revenirea la serviciu, poate fi un adevărat chin.
De Redactia Observator la 23.08.2018, 18:44E vremea vacanţelor, iar specialiştii ne avertizează că trebuie să fim foarte atenţi la ... finalul lor. Depresia post-concediu, care se poate manifesta în primele zile după revenirea la serviciu, poate fi un adevărat chin. Aventurile şi momentele de relaxare din vacanţă ne afectează capacitatea de concentrare la locul de muncă. Specialiştii recomandă celor care se simt deprimaţi de revenirea la programul de lucru să stea câteva zile acasă înainte.
Amintirile din vacanţa ce abia s-a încheiat îi fac pe mulţi să nu-şi găsească locul, odată ce se reîntorc la birou.
Simptomele depresiei post-concediu
Specialiştii spun că depresia post-vacanţă se manifestă sub mai multe forme.
"Ne pierdem interesul pentru lucruri. Câte odată se complică, cu dificultăţi de atenţie, iar uneori cu dificultăţi motivaţionale. Ne este foarte greu să ne apucăm de lucruri. Multe persoane au aceste reacţii depresive dupa concediu. Sunt anumite persoane care sunt mai predispuse la astfel de stări şi anume persoanele care au avut probleme cu depresia, cei care au avut probleme emoţionale", explică psihologul Alexandru Tiba.
Cei mai mulţi îşi reiau activitatea chiar a doua zi după ce revin din concediu. Şi, din lipsă de timp, nici nu apucă să-şi desfacă bagajele. De pregătire psihologică pentru reintrarea în ritmul alert de la serviciu nici nu se mai pune problema.
Simptomele depresiei post-concediu dispar în cel mult o săptămână.
Cum poate fi evitată depresia post-concediu
Pentru cei cărora le este greu să se reacomodeze, psihologii au câteva sfaturi.
"În primul rând, să nu trecem direct din concediu la serviciu. E bine să ne luăm câteva zile tampon, în care să ne revenim după concediu şi să ne pregătim mintea pentru activitatea noastră. În momentul în care observăm aceste stări, e bine să începem cu nişte sarcini mai puţin dificile, să nu trecem repede la sarcinile cele mai grele", recomandă psihologul Alexandru Tiba.
Sunt de ajutor şi micile ieşire de weekend sau întâlnirile cu prietenii. Dau senzaţia de continuitate a vacanţei, spun specialiştii.