Dietele care fac ravagii pentru organism. Recomandări pentru a slăbi sănătos, după sărbători
Ca de obicei după sărbătorile de iarnă, începe sezonul dietelor alimentare. Doar că, în încercarea de a compensa mesele bogate de Crăciun şi Revelion, mulţi apelează la metode nesănătoase de a slăbi. Sau chiar se înfometează. Specialiștii spun că astfel riscul e să obţină exact efectul invers.
De Ana Maria Crețu la 07.07.2022, 10:20Mulți și-au început anul cu gândul de a mai scăpa de kilogramele adunate în ultima perioadă. "Încerc să fac sport, să compensez cumva că am mâncat mai mult de sărbători", spune o femeie. "Am grijă cum le echilibrez. Mănânc cârnaţi cu salată, să zicem, şi apoi ies la o alergare sau fac o tură pe munte", completează o alta.
Sezonul dietelor extreme, nocive pentru sănătate
Specialiștii avertizează că există riscul de a cădea în extreme. În timp ce unii fac sport pentru a slăbi, alții recurg la metode cum ar fi înfometarea bruscă. "Ne oferim întâi cu generozitate posibilitatea de a exagera: mâncăm foarte mult de sărbători, pentru că masa rituală face parte din sărbătoare şi este foarte importantă, iar pentru perioada de dietă este extrema cealaltă", spune Karen Rosner, psiholog..
Înfometarea și dietele restrictive provoacă un lanț de efecte nocive în organism. "Dincolo de efectul yoyo - faptul că se vor îngrăşa la loc şi chiar peste, îşi pot agrava problemele de sănătate. Se întâlneşte, paradoxal, la persoanele care au slăbit brusc. (...) Un colesterol crescut, probleme ale tiroidei, pe termen lung apar şi problemele cu densitatea osoasă, probleme ale pielii: un aspect mult mai fragil al pielii, microridurile, celulita să se accentueze", explică nutriţionistul Cristian Mărgarit.
Citește și:Iar dacă rezultatele întârzie să apară e cu atât mai periculos. "Aceste emoţii te fac iarăşi să cazi în ispita de a mânca ceva nepermis, iar de aici începe avalanşa întristării, a vinovăţiei şi apoi a renunţării", mai spune Karen Rosner. "Ideea cea mai bună este să înceapă să facă sport, să aloce timp odihnei şi să asigure pentru organism toţi nutrienţii necesari, astfel încât această slăbire să fie sănătoasă", recomandă Cristian Mărgarit.
Citește și:Cea mai sănătoasă variantă de slăbire
Cea mai sănătoasă variantă de slăbire, spun specialiştii, este reducerea aportului caloric zilnic cu 400-500 de calorii.
Citește și: