Antena Meniu Search
x

Obiceiuri alimentare care te pot îngrășa

Este evident că ne îngrășăm deoarece mâncăm mai mult decât avem nevoie, atunci când nu se pune problema unei probleme medicale. Uneori avem tendința de a exagera cu consumul de alimente, dulciuri ori sucuri acidulate și începem să ne dăm seama de problemă abia din momentul în care ajungem să aruncăm din dulap hainele care nu ne mai încap. Și mai frustrant este să ne urcăm pe cântar și să vedem cum, treptat, acumulăm din ce în ce mai multe kilograme în plus, deși facem tot posibilul să slăbim.

de Redactia Observator

la 19.01.2022, 09:44

Femeie deprimată, așezată pe podea, avand langa ea un cantar de baie
Obiceiuri alimentare care te pot îngrășa - Profimedia Images

Problema este aceeași în ambele situații. Există anumite obiceiuri alimentare care ne împiedică să slăbim și până nu le identificăm nu avem cum să le eliminăm.

1. Mâncatul excesiv. Excesul de calorii, indiferent că provine din proteină, carbohidrați sau alcool, este depozitat în corp sub formă de grăsimi. Corpul nostru consumă din aceste calorii strict cât are nevoie să funcționeze, iar tot ce rămâne este ”pus la păstrat” pe talie, solduri sau coapse.

Citește și: Câte calorii sunt recomandate pe zi în funcție de vârstă. Care sunt sfaturile specialiștilor

Deseori, mâncatul excesiv vine dintr-o relație nocivă cu alimentele și mâncăm împinși de emoții negative, căutând confortul emoțional, alteori vine dintr-un stil de viață dezordonat, încărcat cu obiceiuri greșite și, de multe ori, inconștiente, care ne afectează pofta de mâncare și ne conduc la supraalimentare. În aproape toate cazurile, mancarea de care se face abuz este de tip fast-food sau dulciuri.

2. Consumul de zahăr. Dulciurile sunt bogate în calorii goale care nu îți țin de foame, însă fac ravagii pe cântar, mai ales daca ai un stil de viață sedentar. Un studiu a descoperit că persoanele care beau sucuri acidulate, bogate în zahăr, în timp ce urmează o dietă sănătoasă consumă cu 17% mai multe calorii. 

Încearcă să reduci consumul de zahăr și începe chiar de la cafeaua de dimineață. Ficatul nu poate ține pasul cu cantitatea de zahăr pe care noi o consumăm, așa că tot ceea ce nu metabolizează transformă în grăsime, crescând riscul obezităţii, diabetului de tip II şi bolilor cardiovasculare.

Citește și: Obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Ce recomandă specialiștii

3. Consumul de alimente nesănătoase. Consumul de junk food nu aduce nimic bun în organism, dar ne face să ne îngrășam. Sunt acele alimente cu adaousuri de zahar și de sare, bogate în grăsimi, în special saturate sau nesaturate hidrogenate (grăsimile animale, margarina, uleiul de palmier), precum și tot ce conține preponderent faina alba, rafinată.

Restaurantele fast-food sunt populare în rândul tinerilor deoarece servesc alimente care un gust bun, iar o masă aici nici nu costă prea mulți bani. Însă prețul mic de pe nota de plată e decontat cu sănătatea pe termen lung. Pentru că nu țin de foame, există tendința de a consuma o cantitate mai mare de hrană și se ajunge rapid la supraalimentare, prin urmare la supraponderabilitate.

Să mănânci sănătos nu presupune să îți înfrânezi pofta de dulce, ori de fast-food. Ci să faci alegeri sănătoase. Gustările dulci pot fi sănătoase dacă optezi pentru unele care folosesc ingrediente naturale, fără zahăr adăugat, cum sunt deserturile de la Ohvăz. De asemenea, poți alege un burger cu legume (veggieburger) sau cu carne de curcan și să înlocuiești cartofii prăjiți cu bastonașe de morcovi. Prietenii de la JOY Vegetarian vin cu câteva propuneri absolut delicioase. Tot ce trebuie să faci este să descarci aplicația eatZZ, să îți arunci un ochi peste lista de restaurante din zona ta și să dai o comandă cu ce ți-e poftă. Cu plăcere!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Obiceiuri alimentare care te pot îngrășa