Antena LIVE

Curs valutar

Video

Din ce se face parizerul şi cum ne dăm seama dacă e de calitate. În anii '80, ar fi conţinut chiar un adeziv radioactiv

În trecutul nu foarte îndepărtat, mulţi dintre români mâncau cu poftă parizer cu franzelă şi muştar. Şi poate că încă o mai fac. Ei bine, mezelul, care în anii '80 ar fi conţinut chiar un adeziv radioactiv, se reinventează şi rivalizează cu mortadella italienilor. Gurmanzii şi nostalgicii au fost invitaţi de experţii culinari să guste din diferite sortimente.

De la 23.08.2023, 21:35
WhatsApp
Vezi și:

Romania anilor '80 traversa o perioada cruntă, în care alimentele de baza fuseseră raţionalizate, iar magazinele erau goale. Aşa a apărut parizerul, despre care se spune că era de fapt o pastă de piele de pasăre, emulsie din şorici, zgârciuri, cartilagii, aditivi şi coloranţi. Ba chiar, din 1982, conţinea şi un aditiv radioactiv, potrivit unui consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Parizerul, din Epoca de Aur în prezent

Totul ar fi fost muşamalizat însă şi milioane de oameni au continuat să îl cumpere. Anii au trecut, iar acum unii experţi culinari vor să îl promoveze drept o delicatesă.

"În continuare are o imagine proastă și este asimilat muncitorilor necalificați care-l consumă pe portiera mașinii, pe ziar. Poate reuşim să schimbăm o parte din mentalitate, dar trebuie să ne ajute cumva și producătorii, să producă parizer calitativ", spune Cosmin Dragomir, organizator.

Pe acelaşi subiect

Zeci de gurmanzi au gustat azi diferite sortimente de parizer, toate cumpărate din magazine. "Este destul de savuroasă felia respectivă. Are o aromă foarte bună. Se simte sare, usturoi, se simte foarte puțin afumat. Am consumat în copilărie și am o nostalgie față de parizer. A rămas o mâncare de nostalgie", spune un român. 

"Rețetele de atunci nu se mai aplică la rețetele pe care le avem acum și sunt convinsă că există produse de bază și produse de calitate superioară", crede altcineva. 

"Cei care au participat la eveniment au trebuit să deguste 14 tipuri de parizer, iar mai apoi să completeze într-o fișă de degustare cu note de la 1 la 10, calitatea, gustul, dar și textura produsului", transmite Alin Stan, reporter Observator.

Cum ne dăm seama cât de bun e parizerul

Cum ne dăm seama dacă parizerul este unul de calitate? "Ar trebui să analizăm întâi bucata întreagă de parizer, să-i verificăm tactil consistența. Tăiem o felie, o mirosim, vedem intensitatea și ce exprimă parfumul acelui parizer. După care, gustativ, trebuie să simțim consistența și textura acelui produs.Textura să nu fie gumoasă, să nu am acea senzație de gumă de mestecat", spune Marian Timofti, președinte FNDA.

Parizerul este un cârnat din carne de porc tocată fin amestecată cu slănină, similar cu Mortadella, originar din orașul Bologna. Este condimentat cu piper negru, nucșoară, ienibahar, semințe de țelină sau coriandru.

Dacă în trecut mezelul era azvârlit în ulei încins, alături de un ou, se folosea pe post de carne, în tocana de cartofi, sau pur şi simplu se punea pe o felie pâine, acum se regăseşte şi sub o formă mai sofisticată, în meniurile unor restaurante fine dining. 

Alin Stan

Am dat scena, primul drum pe care îl alesesem în viață, pe televiziune. Mărturisesc că am visat să fiu în fața voastră, a celor care ne privesc și citesc încă din copilărie. Munca în televiziune m-a cucerit însă. ...

parizer mezeluri reteta mancare
Întrebarea zilei
Impozit de 70% pe transferurile între rude, dacă banii nu sunt justificaţi. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025