Antena LIVE
Video

Din ce se face parizerul şi cum ne dăm seama dacă e de calitate. În anii '80, ar fi conţinut chiar un adeziv radioactiv

În trecutul nu foarte îndepărtat, mulţi dintre români mâncau cu poftă parizer cu franzelă şi muştar. Şi poate că încă o mai fac. Ei bine, mezelul, care în anii '80 ar fi conţinut chiar un adeziv radioactiv, se reinventează şi rivalizează cu mortadella italienilor. Gurmanzii şi nostalgicii au fost invitaţi de experţii culinari să guste din diferite sortimente.

De la 23.08.2023, 21:35

Romania anilor '80 traversa o perioada cruntă, în care alimentele de baza fuseseră raţionalizate, iar magazinele erau goale. Aşa a apărut parizerul, despre care se spune că era de fapt o pastă de piele de pasăre, emulsie din şorici, zgârciuri, cartilagii, aditivi şi coloranţi. Ba chiar, din 1982, conţinea şi un aditiv radioactiv, potrivit unui consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Parizerul, din Epoca de Aur în prezent

Totul ar fi fost muşamalizat însă şi milioane de oameni au continuat să îl cumpere. Anii au trecut, iar acum unii experţi culinari vor să îl promoveze drept o delicatesă.

"În continuare are o imagine proastă și este asimilat muncitorilor necalificați care-l consumă pe portiera mașinii, pe ziar. Poate reuşim să schimbăm o parte din mentalitate, dar trebuie să ne ajute cumva și producătorii, să producă parizer calitativ", spune Cosmin Dragomir, organizator.

Pe acelaşi subiect

Zeci de gurmanzi au gustat azi diferite sortimente de parizer, toate cumpărate din magazine. "Este destul de savuroasă felia respectivă. Are o aromă foarte bună. Se simte sare, usturoi, se simte foarte puțin afumat. Am consumat în copilărie și am o nostalgie față de parizer. A rămas o mâncare de nostalgie", spune un român. 

"Rețetele de atunci nu se mai aplică la rețetele pe care le avem acum și sunt convinsă că există produse de bază și produse de calitate superioară", crede altcineva. 

"Cei care au participat la eveniment au trebuit să deguste 14 tipuri de parizer, iar mai apoi să completeze într-o fișă de degustare cu note de la 1 la 10, calitatea, gustul, dar și textura produsului", transmite Alin Stan, reporter Observator.

Cum ne dăm seama cât de bun e parizerul

Cum ne dăm seama dacă parizerul este unul de calitate? "Ar trebui să analizăm întâi bucata întreagă de parizer, să-i verificăm tactil consistența. Tăiem o felie, o mirosim, vedem intensitatea și ce exprimă parfumul acelui parizer. După care, gustativ, trebuie să simțim consistența și textura acelui produs.Textura să nu fie gumoasă, să nu am acea senzație de gumă de mestecat", spune Marian Timofti, președinte FNDA.

Parizerul este un cârnat din carne de porc tocată fin amestecată cu slănină, similar cu Mortadella, originar din orașul Bologna. Este condimentat cu piper negru, nucșoară, ienibahar, semințe de țelină sau coriandru.

Dacă în trecut mezelul era azvârlit în ulei încins, alături de un ou, se folosea pe post de carne, în tocana de cartofi, sau pur şi simplu se punea pe o felie pâine, acum se regăseşte şi sub o formă mai sofisticată, în meniurile unor restaurante fine dining. 

Ți-a plăcut acest articol?

parizer mezeluri reteta mancare
Întrebarea zilei
Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024