Antena Meniu Search
x

Video Fructul românesc care a devenit o raritate. Preţul unui kilogram, după ce culturile au fost compromise de vremea rea

Efectele zilelor reci din această primăvară se văd acum în livezi. Pomicultorii spun că cel mai mult au avut de suferit livezile de peri, unde producţia a scăzut sub jumătate faţă de anul trecut. Dacă într-un an cu temperaturi si precipitaţii normale producţia de pere era de 40 de tone la hectar, acum, după frigul din primăvară, producţia a scăzut la 16 tone pe hectar. Agricultorii spun că şi calitatea a avut de suferit, iar din majoritatea perelor culese în această vară se va face dulceaţă sau rachiu.  

de Redactia Observator

la 21.08.2023, 18:04

Vezi și

La o livadă din Stăuini, judeţul Alba, perele abia se zăresc. Iar dacă în mod normal un fruct cântăreşte 195 de grame, perele din acest an sunt pe jumătate. "Majoritatea pe care le-am cules sunt de acest calibru, dar noi ce am dori este acest calibru, se poate vedea diferenţa", arată Sonia Morar, inginer horticol.

Soiul de pere cel mai afectat

"Nu am reuşit să facem tratamentele la timp şi au fost atacaţi de boala antracoză, se şi vede pe frunzele astea de aici că sunt pătate. Aceasta a fost şi o problemă la pere, au făcut nişte punctuleţe pe ele şi au rămas mici sau au crăpat", adaugă Sonia Morar, inginer horticol.

În mare parte, din producţia de pere culeasă în acest sezon se va face ţuică sau dulceaţă. Pomicultorii spun că cel mai mult a avut de suferit soiul Carmen. "Gustul este unul foarte bun, sunt foarte apreciate de clienţi, este un gust dulce-acrişor. Este plăcut şi pentru oamenii care, de exemplu, au diabet sau este o pară foarte bună şi pentru dulceaţă din cauză că nu este prea dulce", spune Sonia Morar, inginer horticol.

Pe acelaşi subiect

Vremea rea a stricat recolta

Frigul şi îngheţurile din primăvară au întrerupt dezvoltarea fructelor. "O primavară foare capricioasă, am avut minus 5 grade. Frigul de atunci a afectat destul de tare producţia la pere şi nu numai la pere, cam la tot ce avem", explică Ionela Morar, administrator livadă.  

"Pierdem foarte mulţi bani la cules, calitatea nu este cea dorită. Per total, soiurile de vară au dat o pierdere destul de mare, însă avem speranţe mari pentru cele de toamnă", spune Sonia Morar, inginer horticol. 

Cât costă un kilogram de pere

"Sunt mai mici şi atunci şi preţurile sunt mai mici", crede o femeie. "La 10 lei, aşa şi aşa. Cam piperat. Am mâncat mai mult pepeni acum", povesteşte o alta. Preţul kilogramului de pere din livadă este de 6 lei, iar în pieţe ajunge la 10 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Fructul românesc care a devenit o raritate. Preţul unui kilogram, după ce culturile au fost compromise de vremea rea