Doi meșteri olari din Horezu uimesc cu îndemânarea lor, transmisă din generație în generație: "Cea mai faimoasă ceramică din România"
Într-o piaţă invadată de obiecte de serie, doi meşteri olari din Horezu, soţ şi soţie, uimesc cu îndemânarea lor. Fac parte din familii de artizani în care pasiunea pentru modelarea lutului a fost transmisă din generaţie în generaţie, iar fiecare obiect ieşit din mâinile lor este o operă de artă unicat.
De Andrei Naiţă la 15.11.2021, 17:28Bunicul a fost cel care i-a pus pentru prima dată "lutul" în mână, iar de atunci... a rămas îndrăgostit de olărit.
E un procedeu complex. În timp ce dai cu piciorul la roată să foloseşti şi mâinile. Dintr-o bucată de lut poţi să faci ce vrei.
Chiar dacă este o muncă care necesită multă concentrare, tânărul ceramist a ţinut să o inveţe şi pe soţia sa tainele acestui meşteşug, iar împreună să arăte întregii lumi că ceramica de Horezu este unică.
Ionuț Bîscu, meșter olar: Este singura care este în patrimoniul UNESCO. Cea mai faimoasă ceramică din România.
- Sate tradiţionale în miniatură, realizate cu migală în atelierul unui meşter din Deva. "Casa bunicilor" devine...
- Poveste de succes la malul mării. Magda şi Dan, doi tineri din Constanţa, fac bani din modelarea lutului
- A făcut o afacere din pasiunea pentru lumânările parfumate: "Mă reprezintă. Mă relaxează foarte tare să le fac"
Meşteşugarii români i-au învăţat tainele olăritului şi pe francezi
Ionuț Bîscu, meșter olar: La ei probabil sunt foarte puţini meşteşugari, şi automat , dacă sunt puţini, probabil apreciază altfel, cu totul altfel.
Acum, cea mai mare dorinţă a celor doi meşteri olari este ca fiul lor să le calce pe urme şi să înveţe acest meşteşug.