Guvernatorul Băncii Naţionale a anunţat că urmează un val de scumpiri mai mare decât se aşteptau oficialii BNR
În plin scandal din cauza salariilor, românii primesc încă o lovitură. De la mâncare şi carburanţi, până la rate şi facturi, totul se scumpeşte.
De Redactia Observator la 09.02.2018, 19:57În plin scandal din cauza salariilor, românii primesc încă o lovitură. De la mâncare şi carburanţi, până la rate şi facturi, totul se scumpeşte. "Cifrele nu arată deloc bine", spune astăzi chiar guvernatorul Băncii Naţionale, care anunţă un vârf al inflaţiei în lunile următoare. Bugetul trebuie refăcut. În următoarele luni, traiul va fi mai scump decât se aşteptau chiar şi oficialii BNR, în luptă cu inflaţia. Românii ajung să plece din magazine cu portofelul tot mai gol şi cu plasele tot mai uşoare.
Mugur Isărescu: "Cifrele nu arată bine, nu arată bine deloc. Avem majorarea tarifelor la energie electrică, parcă s-au concentrat, să le spun, necazurile în ultimele luni, majorarea accizei la combustibil..."
Cascada de scumpiri de anul trecut nu se opreşte. O confirmă şi calculele Băncii Naţionale: "Cocoașa (graficului cu proiecția inflației - n.n.) s-a cocoșat de tot. S-a umflat la 5%, care se prelungește până spre vară. În decembrie 2018 avem o prognoză de 3.5%, în plus faţă de raportul anterior şi 3.1 în 2019."
Asta înseamnă că peţurile continuă să crească, iar puterea de cumpărare a românilor, să scadă. Lucian Isar, analist economic, critică discursul lui Isărescu: "Guvernatorul a făcut ceea ce nu face niciun guvernator, a spus la toată lumea că poate să crească preţurile cu 5%. Ghideaza piaţa în sus, ghidează preţurile în sus, ghidează cursul în sus, ghidează dobânzile în sus."
Tot în sus vor merge şi preţurile la alimente. În medie, creşterea va fi de 7%. Însă sunt şi produse de bază care se vor scumpi chiar şi cu 10 procente, avertizează patronatele. Primele pe lista scumpirilor sunt ouăle, care ar putea să coste, începând cu luna martie, cu 10% mai mult. Următoarea pe listă este pâinea, care, la fel, s-ar putea scumpi şi ea cu 10 procente, spun specialiştii. Şi cea mai mare scumpire o vom resimţi la carne, astfel că un kg de carne de porc ar putea să coste şi cu doi lei mai mult.
În medie, coşul săptămânal va ajunge să coste până la 400 de lei pentru o familie cu trei persoane. Dragoş Frumosu, preşedintele sindicatelor din industria alimentară: "Vom da în total, făcând un calcul estimativ, pe mâncare pentru trei persoane cam 100 de lei în plus pe lună. Am greşit, 100 de lei pe săptămână!"
Majoritatea produselor din coş sunt din import. România poate asigura carne pentru toată populaţie, susţin patronatele din industrie. Dar 70% vine de afară. 30% din laptele cumpărat este tot de la străini. Şi un sfert din pâinea mâncată de români e adusă congelată de peste hotare.
Dacă la mijlocul anului trecut, un plin de 50 de litri de benzină costa 226 de lei, acum costă cu 34 de lei mai mult, adică 260 de lei.
Specialiştii avertizează că de Paşte, un litru de carburant ar putea ajunge la aproape 6 lei. Facturile la gaz şi la curent au crescut deja. Şi nu se opresc aici. Ar mai putea creşte cu încă 4-5%.
În timp ce preţurile urcă, puterea leului scade vertiginos. Previziunile unor analişti sunt sumbre. Euro ar putea atinge 5 lei în curând.
Şi ratele cresc. Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează rata în lei, a depăşit 2%. Sunt voci care spun că ar putea ajunge la 3 la sută.