Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze dă lovitura românilor, care vor avea de plătit sume IMPOSIBILE la întreţinere
Încălzirea locuinţelor i-ar putea aduce pe români în pragul unui şoc financiar. Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale le dă lovitura
De Redactia Observator la 30.10.2017, 20:17Încălzirea locuinţelor i-ar putea aduce pe români în pragul unui şoc financiar. Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va transforma în dezastru social, avertizează specialiştii. Subvenţiile la căldură, şi aşa prea mici în anumite oraşe, ar urma să fie eliminate. Situaţia e cu atât mai dramatică cu cât peste un milion de români câştigă doar salariul minim pe economie. Reporterii Observator au făcut calculele şi au aflat cât ar putea costa, în curând, căldura.
România de astăzi. Lipova, al doilea oraş ca mărime din Arad. Aici, toţi locuitorii se încălzesc cu lemne. Sunt 30 de ani de când centrala termică a oraşului a cedat.
Pe domnul Cojocaru nu-l mai lasă sănătatea să care sacoşele cu lemne până la etajul 5. Aşa că şi-a improvizat acest ajutor. Îl costă 14 milioane căldura pe întreaga iarnă. Dacă e blândă.
Din aprilie, facturile ar putea exploda. Eliminarea subvenţiilor ar nenoroci milioane de români, spun specialiştii. Ca să înţelegem cât se vor umfla facturile după eliminarea subvenţiilor, dacă în luna ianuarie, în care vin cele mai mari facturi la încălzire, o familie din Bucureşti care stă într-un apartament cu 3 camere va plăti 300 de lei, nesubvenţionat, va plăti mai mult decât dublu. Aproape 800 de lei. Doar pentru căldură. Întreţinerea va sări de 1000 de lei.
- Răsturnare de situaţie în procesul preotesei profesoară de seminar, judecată pentru act sexual cu un minor. Ce a...
- A venit iarna, dar pleacă repede. Meteorologii anunţă că temperaturile vor creşte, după un week-end în care a...
- Minerul ucis la Uricani, într-o explozie în subteran, abia se transferase de la mina Petrila!
În Bucureşti, gigacaloria este 164 de lei, subvenţionată. La Timişoara, preţul este de 242, iar la Arad, 280, cu subvenţii, în timp ce la Cluj-Napoca, ar ajunge până la 360 de lei, faţă de puţin peste 200, cât e acum.
Asta face ca o familie din Timişoara care stă tot într-un apartament cu trei camere să plătească, în luna ianuarie, 480 de lei pentru încălzire. Fără subvenţii, factura va sări la 800 de lei. În Arad, pentru încălzirea aceleiaşi suprafeţe, o familie ar plăti subvenţionat 550 de lei în cea mai friguroasă lună, iar nesubvenţionat, 730 de lei.
La polul frigului, în judeţul Harghita, şi facturile la căldură te fac să îngheţi. În Gheorgheni, preţul la gigacalorie e printre cele mai mari din ţară. 300 de lei. Iar la Miercurea Ciuc, 227 de lei.
O decizie privind eliminarea subvenţiilor la apă caldă şi căldură este aşteptată în luna aprilie.