Proiectul de buget pe 2018 este dur cu salariaţii bugetari. Fără idnemnizaţii, tichete cadou sau premii. Miroase a proteste
Austeritate pare să fie cuvântul de ordine pentru bugetul din 2018! Angajaţii de la stat nu vor primi anul viitor tichete cadou, premii sau indemnizaţii.
De Redactia Observator la 30.11.2017, 20:30Austeritate pare să fie cuvântul de ordine pentru bugetul din 2018! Angajaţii de la stat nu vor primi anul viitor tichete cadou, premii sau indemnizaţii de vacanţă. Şi drepturile poliţiştilor, militarilor şi funcţionarilor publici vor fi îngheţate. În faţa propunerilor din proiectul de buget, sindicaliştii ameninţă cu ample proteste de stradă.
- Despre bugetul pe anul viitor ce ne puteţi spune?
- Sănătate, educaţie, infrastructură.
- Limitările?
- Ministrul de Interne, Carmen Dan, ascultată în propria casă. Poliţia face anchetă ca să afle cine a pus...
- Milionarul excentric Romeo Dunca a fost la un pas de moarte: "O prostie, ce să zic. E vina mea!"
- Doi bebeluşi au murit infectaţi cu o bacterie la Iaşi, iar medicii dau vina pe soartă: "A fost pur şi simplu o...
- Sănătate, educaţie, infrastructură. Sunt bazele acestui buget. Evident, păstrând cei 2% la apărare. Altă întrebare?
Păstrând modelul deja consacrat de fostul ministru al Justiţiei, premierul evită să explice măsurile dure prevăzute în bugetul pentru anul viitor. Proiectul arată, însă, că nici în 2018 nu se vor acorda tichete cadou, de vacanţă sau premii. Nici orele suplimentare nu vor fi plătite, iar dacă există două posturi vacante, va fi angajat un singur om.
Sebastian Oprescu, Preşedinte Sindicatul Funcţionarilor Publici: "Este inadmisibil ca un an să stăm în negocieri, reprezentanţii Guvernului să dea nişte drepturi şi tot ei să le suspende."
Familiile formate din bugetari vor resimţi toate aceste tăieri de la 1 februarie, când vor lua primul salariu din 2018. Oana Datki, specialist în Resurse Umane: "Pentru bugetari au fost făcute nişte promisiuni evident nerealiste în ceea ce priveşte măriri salariale care nu pot fi susţinute."
Sunt, însă, şi categorii de bugetari care vor avea beneficii. De la 1 martie, sunt promise creşteri salariale de 20 de procente în sănătate şi educaţie.
Potrivit proiectului de buget lansat în dezbatere publică, 22 de minsitere şi 29 de instituţii de stat vor avea mai mulţi bani anul viitor. Cea mai mare creştere este la ministerul Economiei, unde bugetul se dubleză. Pentru a asigura cei 2% din PIB pentru apărare creşterea la MApN a fost de 11 procene. Chiar şi un buget mărit, Educaţia tot nu va avea parte de cele 6 procente pe care le cere în ultimii ani.
Cinci ministere vor avea bugete mai mici faţă de 2017. Cele mai drastice tăieri sunt la ministerul Energiei şi ministerul Muncii.
Pierd bani şi 6 instituţii de stat. Primele două cele mai afectate sunt Societatea Română de Televiziune şi Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.
Angajaţii din administraţia publică au anuţat deja că strâng semnături pentru declanşarea protestelor, în cazul în care Guvernul nu îşi respectă angajamentele negociate cu sindicaliştii privind majorarea salariilor.