Fenomen îngrijorător: Riscul de obezitate a crescut în pandemie. Nici copiii nu au fost feriți
Pandemia îngrașă. Este concluzia la care au adus mulţi români care se luptă acum cu kilogramele în plus luate în ultimul an şi jumătate. Nici măcar cei mici nu au fost feriţi. Cei mai mulţi au învăţat online, aşa că lipsa de mişcare şi statul în faţa calculatorului şi-au spus cuvântul.
De Ema Schweninger la 02.06.2021, 16:42- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În pandemie, la Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon din București a ajuns un băiețel care cântărea 70 de kilograme. În mod normal, la această vârstă, copiii cântăresc în jur de 30 de kilograme. Părinții le-au spus medicilor că îi dădeau în fiecare dimineață să mănânce șnițel cu cartofi prăjiți și multe dulciuri.
Copilului i s-a dat o dietă, medicii au spus că trebuie să facă mișcare în fiecare zi, dar nu știu ce s-a mai întâmplat cu el pentru că părinții nu l-au mai adus la evaluare.
Doctorii vorbesc de un adevărat fenomen. Spun că mulți oameni sau îngrășat în pandemie. Pe de-o parte, au avut de suferit că au stat izolați și nu au mai făcut la fel de multă mișcare, pe de altă parte, unii au mâncat mai mult.
De altfel, și un studiu realizat la nivel global, pe 20.000 de oameni, arată că 35% dintre aceștia s-au îngrășat, dintre aceștia, trei sferturi au acumulat mai mult de două kilograme. Cele mai afectate au fost femeile.
Conform datelelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2016, în Romania, 57.7% din polulaţia adultă este supraponderală şi între 20-29.9% obeză.