Localnicii din Făgăraș, puși să agațe gunoiul în cui, în fața blocului, la ore fixe: "Sistemul ăsta e de neînţeles. Îşi bate joc de oameni!"
La Făgăraş, gunoiul nu se aruncă, ci se agaţă in cui. Autorităţile locale au montat mai mulţi stâlpi în care localnicii trebuie să lase deşeurile. În patru tipuri de plase şi numai între anumite ore. Măsura ar trebui să încurajeze oamenii să colecteze selectiv.
De Claudiu Loghin la 26.07.2021, 21:53Femeie: Şi eu unde pun gunoiul?
Reporter: Păi înţeleg că pe stâlp. E afişat un fel de program.
Femeie: Păi, e BIO sau ce, deci?
Reporter: Nu ştiu să vă răspund, eu am văzut că toată lumea agaţă gunoiul...
- PSD a anunţat că cere suspendarea stării de alertă în Sectorul 1. Vlad Voiculescu: Le convine de minune să...
- Cartonașe galbene și roșii pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare, în Timișoara. La "roșu" nu se mai...
- Peste 1.500 de pubele, depozitate în curtea uneii primării din Maramureş. Oamenii nu sunt interesaţi să vină...
Femeie: Pe stâlp! Păi asta-i porcărie curată, dom'ne!
Sunt aproape două luni de când, într-un cartier al municipiului, au apărut cuierele pentru deşeuri.
Claudiu Loghin, reporter: La Făgăraș aruncatul gunoiului înseamnă, cel puțin în această zonă, agățarea lui, pentru că fiecare apartament are câte un astfel de cui, pe un stativ, iar oamenii au doar două ore pentru a-şi expune gunoiul in văzul tuturor.
Primăria le-a cerut localnicilor să agaţe gunoaiele în cui, separat, pe cinci categorii de reciclare: hârtie, plastic-metal, sticlă, biodegradabil şi resturi de mâncare. Locuitorii au primit patru tipuri de pungi şi o găletuşă şi au stabilit un program clar în care trebuie scoase în faţa blocului. Trei din tipurile de pungi se agăţa o singură zi pe sâptămână, doar dimineață, de la ora șase la opt.
O mare prostie! Pentru că nu toată lumea are unde să le arunce. Nu toți ies la ore fixe sau când au ei... Eu n-am timp să ies când au ei program să le arunc.
Sistemul ăsta e de neînţeles. Îşi bate joc de oameni! Aşa ceva nu se procedează. Era bine dacă se anunța înainte cu un an de zile și se interesau de un container pentru fiecare bloc.
Există şi controlori ai gunoiului, care verifică respectarea normelor
Cine pune sticlă în punga pentru plastic, de exemplu, e mai întâi avertizat, apoi ar putea fi amendat. La fel ar putea păți cei care scot gunoiul în afara intervalului stabilit. Măsura face parte dintr-un proiect pilot, susţine municipalitatea, care ar trebui să îi înveţe pe oameni cum să arunce corect deşeurile.
Gheorghe Sucaciu, primar Făgăraș: Aceste stative vor sta doar o perioadă scurtă. Când vom determina un procent ridicat de colectare selectivă noi ne vom educa în sensul acesta, acele stative nu vor mai fi lăsate pe teren şi vor reveni containerele pe cele cinci fracţii.
Pungile vor fi înlocuite cu containere pentru fiecare fracție după ce peste 90% dintre locuitori vor respecta regulamentul și vor arunca gunoiul selectiv.