Video

Cartonașe galbene și roșii pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare, în Timișoara. La "roșu" nu se mai ridică pubelele

De Iulia Pop.
Publicat: 20.07.2021, 08:02.
Actualizat: 20.07.2021, 09:36

Mai întâi cartonaşul galben, apoi direct roşu. Este avertismentul autorităţilor locale din Timişoara pentru cei care nu respectă colectarea selectivă a deşeurilor. Pubelele în care este aruncat gunoiul la întâmplare vor primi o etichetă galbenă. Asta înseamnă că, timp de o lună, locatarii blocurilor trebuie să înveţe să recicleze. Dacă a trecut acest interval şi tot nu şi-au învăţat lecţia, operatorul de salubritate nu se va mai atinge de pubele. 

În Timișoara, gunoaiele se colectează selectiv de mai bine de 10 ani. La nivel teoretic, locuitorii orașului știu ce trebuie să facă. De la teorie, la practică, însă, este cale lungă. Ghenele sunt pline de deşeuri aruncate la întâmplare.

Eu sunt femeie de servici și eu le aranjez. Degeaba eu le-am aranjat aseară că dimineața erau iară pline.

Deși locatarii acestui bloc au fost îndemnați să depoziteze selectiv deșeurile, sfaturile au trecut pe lângă ei.

Administrator: Le-am împărțit de două ori fluturașele care vin de la dvs. vizavi de selecția asta și e o luptă permanentă, dar civilizația și cultura mai durează.

Autorităţile locale au decis să treacă la avertismente şi sancţiuni

Pubelele în care s-au depozitat deşeuri neconforme vor primi o etichetă galbenă. Asta înseamnă că gunoiul de aici va mai fi ridicat timp de o lună. Dacă în acest interval nu se respectă colectarea selectivă, pubelele nu vor mai fi ridicate, până când asociaţiile de bloc nu rezolvă problema. Iar semne prea multe că ceva se va schimba nu prea sunt. În acest timp, valorificarea materialelor reciclabile rămâne o problemă.

Dan Pascu, director companie de salubritate: Avem un grad de valorificare destul de scăzut, dacă nu pot să spun chiar scăzut. Motivul principal este tocmai această colectare neselectivă.

Şi Poliţia Locală va verifica dacă asociaţiile de proprietari depozitează deşeurile corespunzător. Amenzile pentru abateri care pun mediul înconjurător în pericol pot ajunge până la 2000 de lei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.