Mustul pus la fermentat poate fi o bombă cu ceas. Cum se verifică dacă e oxigen în încăperile unde se fac mustul şi vinul
Vinul nou face victime înainte să fie consumat. Mustul pus la fermentat în beci era să-i fie fatal unei femei din Bacău care a inhalat aburii puternici ai alcoolului. Fierbătoarele improvizate folosite în spații închise, neaerisite, sunt adevărate bombe cu ceas.
De Clara Mihociu la 04.10.2022, 21:17Un apel la 112 anunţa a dat alarma. O femeie de 80 de ani a căzut în beciul casei, intoxicată cu monoxid de carbon. Medicii şi pompierii au ajuns de urgenţă şi din fericire, au găsit-o pe bătrână cu puls.
Aura Crețu, SAJ Bacău: La ora 10.26 s-a primit un apel în dispeceratul medical pentru o persoană căzută în beci, inconştientă. Imediat a fost trimis un echipaj medical de urgenţă cu asistent. La faţa locului au intervenit şi un echipaj de la ISU Bacău.
Bătrâna a fost transportată la Spital şi, spun medicii, este în afara oricărui pericol. Incidentul se putea termina tragic, însă. Aburii de alcool care se strâng în spaţiile închise, de la fermentarea strugurilor, sunt extrem de toxici.
Dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU Spitalul Sf. Spiridon: Am avut cazuri extrem de severe, mergând până la stop respirator, stop cardio-respirator sau comă. Persoana care intră într-un astfel de spaţiu fără să fie aerisit are riscul de a intra într-o atmosferă în care nu există oxigen.
- 200 de lei de la stat pentru cei care vor să-şi schimbe becurile. Trebuie să îndeplinească doar două condiţii
- Apele secate ale unui lac din România dezvăluie o adevărată "comoară". Ce se întâmplă cu "aurul negru" după...
- Sute de oameni pot fi luaţi oricând de ape la Roşia Montană, iar primarul are un plan "măreţ": Să aibă în...
Este foarte important să intrăm cu mare grijă în încăperile unde se fac mustul şi vinul
Clara Mihociu, reporter Observator: Cel mai simplu şi rapid mod în care putem verifica dacă spaţiul sau beciul, în care am pus butoaiele la fermentat este unul sigur, este folosirea unei surse de foc. Putem să aprindem o lumânare şi să întindem mâna în încăpere. Dacă rămâne aprinsă, atunci înseamnă că aerul este oxigenat, deci spaţiul este sigur. Însă, dacă se stinge, este un semn clar că acolo este posibil să nu mai existe oxigen şi ar trebui să plecăm şi să chemăm ajutoare.
Nea Trandafir are 75 de ani și, de-o viaţă, toamna are pentru el un gust aparte - este perioada din an când pune vinul la fermentat în beci. Foloseşte încă metode de acum câteva zeci de ani, însă are mereu grijă să fie în siguranţă.
Nea Trandafir: Ăsta este, aici se pune, se strânge bine ca el... să iasă aerul pe aici să-l sufle în încăpere.
Timpurile au trecut şi au apărut şi alte metode mai moderne şi sigure.
Cintia Colibaba, Univ. Agronomică din Iaşi: Este vorba de cisterne de inox sau tancuri de fermentare. Dioxidul de carbon se colectează şi se elimină în totală siguranţă. Există variante de cisterne şi pentru uz casnic, cu un preţ accceptabil.
În fiecare toamnă ajung la spital sute de români intoxicaţi de la aburii de alcool.