Antena Meniu Search
x

Video Sute de oameni pot fi luaţi oricând de ape la Roşia Montană, iar primarul are un plan "măreţ": Să aibă în continuare noroc

În Roşia Montană pluteşte în continuare pericolul, digul fisurat s-ar putea rupe oricând. Sute de oameni trăiesc cu spaima că vor fi înghiţiţi de ape, înainte ca pompierii să reuşească să scadă nivelul din Tăul Mare. Primarul nu poate spune de ce nu a cerut bani din fondul de rezervă al guvernului pentru a consolida digul. Recunoaşte că se bazează pe noroc. Între timp, autorităţile de la Bucureşti au cerut verificarea de urgenţă a tuturor digurilor din ţară. 

de Redactia Observator

la 04.10.2022, 19:56

Vezi și

Minerii au coborât în adâncuri pentru a vedea dacă apa a inundat galeriile din subteran. La suprafaţă, pompierii duc o luptă contracronometru pentru a scădea nivelul lacului Tăul Mare după ce în digul care stăvileşte 300.000 de metri cubi de apă a apărut o breşă.

Sorin Vlad, director SGA Alba: S-a constatat că până la surpare zidăria de piatră a fost cămăşuită cu beton, de la surpare este doar piatră goală. Mai prezintă riscuri, nu putem să spunem cât de mari sunt. Trebuie intervenit şi făcuri lucrări de reparaţii. Este un pericol, sigur că da.

Specialiştii de la ape spun că o tragedie a fost evitată la minut. Şi asta în timp ce primarul recunoaşte că s-a bazat mereu pe noroc. 

Reporter: În acel tunel care merge către acel fund de golire, când a fost făcută ultima intervenţie? În decursul timpului aţi solicitat fonduri de la Guvern?

Pe acelaşi subiect

Eugen Furdui, primar Roşia Montană: În tunel s-au făcut ceva lucrări cu minerii din zonă pe care îi aveam aici pe vremuri. Eu sper că dacă am avut noroc până acum, să avem noroc şi în continuare. 

Sorin Vlad, director SGA Alba: Dacă ar fi ajuns apa la acel con şi începea să sape, mai mult de 30 de minute nu ştiu dacă aveam la dispoziţie să evacuăm populaţia. 

Pompierii au reuşit să scada apa lacului cu un metru. Pentru a îndepărta pericolul e nevoie de încă patru metri. Adică cel puţin patru zile. 

Tanczos Barna, ministrul Mediului: În momentul de faţă nu există nicio agravare a situaţiei. Nu există niciun semnal cum că acea fisură de sus ar afecta şi partea de bază, partea care ţine cantitatea de apă şi care protejează, practic, acea localitate de un eventual incident. 

Din cei 268 de oameni care trăiesc în Roşia Montană, 137 au refuzat evacuarea. 

''Nu ne-am evacut că nu-i un pericol la noi că nu e aproape.'' 

''Nu imi e frică de apă. Dacă îl consolidează şi bagă ţevile în jos cum trebuie făcute, ala nu se duce în veci.'' 

Autorităţile de la Bucureşti au cerut verificarea de urgenţă a tuturor digurilor din ţară 

Situaţia de la Roşia Montană a dat alerta în toată ţara.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: S-a dispus verificarea tuturor barajelor, de categoria C şi D, până la data de 20 noiembrie. 

În jur de 2.000 de baraje sunt în aceste categorii. Potrivit ultimelor date oficiale, jumătate dintre ele nu aveau autorizaţie, sunt în administrare privată.  În Buzău, inspectorii de la ape au verificat 10 baraje numai astăzi. 

Silviu Baciu, inspector Administraţia Bazinală Buzău – Ialomița: Găsim un grad de stufizare ridicat, conform reglemntărilor în vigoare şi expirate în 2020. Vom lua măsurile legale ce se impun. 

Proprietarii barajelor care nu respectă cerințele inspectorilor, pot fi amendați cu sume cuprinse între 35 și 85 de mii de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Sute de oameni pot fi luaţi oricând de ape la Roşia Montană, iar primarul are un plan "măreţ": Să aibă în continuare noroc