Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Apele secate ale unui lac din România dezvăluie o adevărată "comoară". Ce se întâmplă cu "aurul negru" după arşiţa verii

Seceta severă din această vară lasă cratere la propriu în lacurile din România. În Delta Dunării, şase lacuri sunt secate complet, iar multe altele sunt pe cale de dispariţie. Pe litoral, Lacul Techirghiol, este uscat ca-n palmă la mal. E şi o parte bună. Potrivit specialiştilor, canicula a făcut nămolul - "aurul negru" - şi mai bun. 

de Andreea Filip

la 04.10.2022 , 20:00

Lacul Techirghiol arată ca un decor de film post apocaliptic. Locul de relaxare animat cândva de mii de oameni e acum o fâşie largă de pământ uscat. "Ca să vă faceţi o idee de cât de mult a secat lacul Techirghiol în doar câteva luni, închipuiţi-vă că acest ponton de 20 de metri era complet în apă. Acum este integral pe uscat", arată Andreea Filip, reporter Observator.

Canicula a secat Lacul Techirghiol, dar a îmbunătăţit calitatea nămolului

În locurile unde era apă, acum a început să crească iarba. "Ce vedeţi acolo sunt contragreutăţile care ar fi trebuit să fie pe fundul lacului şi să ţină acest ponton neclintit. Iar acea barcă este împotmolită în nămol şi va putea fi clintită de acolo doar după o ploaie zdravănă", spune Andreea Filip, reporter Observator. 

Vezi și

Canicula şi seceta au dus la scăderea nivelului apei din lacul Techirghiol. Oamenii sunt speriaţi de efecte, dar specialiştii ne liniştesc. "Am mai fost şi în primăvară, în martie. Era normal, ca să zic aşa. Acum, după vara asta atât de secetoasă ... Nu arată prea bine", povesteşte un bărbat. "Acum cred că a scăzut cel mai mult. E prima oară. Anul trecut nu a fost aşa", comentează un cuplu. "Am văzut pământul crăpat. Uitaţi aşa, de poţi să bagi mâna", adaugă un bătrân. 

Pe acelaşi subiect

"Nămolul este foarte bine protejat sub o înălţime de apă destul de mare şi atunci nu ajunge până la depozitul de nămol nici radiaţia solară foarte multă, nici alte elemente meteorologice. Nu este în pericol zăcământul şi putem să ne gândim că noi exploatăm acelaşi zăcământ de 125 de ani", a explicat Olga Surdu, medic Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Nivelul scăzut al apei creşte salinitatea lacului

Scăderea nivelului Lacului Techirghiol are şi alte părţi bune: cu cât nivelul apei este mai redus, cu atât salinitatea este mai mare. "Techirghiol se şi concentrează în săruri, ceea ce e bine. Toată substanţa organică formată pe timpul verii, acum este mineralizată de vietăţile specifice. Concentraţia de săruri poate urca la 90 de grame la litru, ceea ce este foarte mult, aproape de trei ori cât Oceanul Planetar", spune Adrian Bîlbă, Doctor în Ştiinţe.

În Delta Dunării, şase lacuri sunt secate complet, iar alte zeci sunt în pericol să dispară complet. 

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Apele secate ale unui lac din România dezvăluie o adevărată "comoară". Ce se întâmplă cu "aurul negru" după arşiţa verii