O lucrare făcută de Primăria Sectorului 3, piesă de domino în filmul tragediei de pe şantier. Unul dintre muncitorii răniți mărturiseşte că s-a temut
Tragedia din curtea Ministerului Culturii scoate la iveală o situaţie tipic românească. Doi oameni au murit în urma unui lanţ al slăbiciunilor... ilegale. Lucrarea făcută fără autorizaţie de firma Primăriei Sectorului 3 nu ar fi fost necesară dacă aceeaşi primărie nu ar fi transformat o cale de acces pentru maşini într-o alee pietonală. Fără această cale de acces, clădirea nu mai îndeplinea normele de prevenire a incendiilor.
De Redactia Observator la 05.08.2021, 21:29Ibrahim este unul dintre muncitorii răniți pe şantierul de lângă Ministerul Culturii. Are 34 de ani şi a venit în România acum patru ani. Câştigă 500 de euro pe lună, mult mai mult decât în ţara natală, Bangladesh. Mărturiseşte că i-a fost frică pentru viața lui.
''Da, i-a fost teamă, el a fost în spital.
Avea echipamente de protecție?
Nu a purtat niciun echipament.
- Cine sunt muncitorii morţi pe şantierul ilegal din Capitală. Mărturii tulburătoare: Am aflat de la televizor că...
- Animație grafică. Cum au fost îngropați de vii cei şase muncitori în Capitală. Firma primăriei lui Negoiță...
- Accident grav pe un șantier din Capitală. Un mal de pământ s-a prăbușit peste mai mulți muncitori. Două...
Nu aveau niciodată?
Nu.
Malul de pământ a fost asigurat?
Nu, n-a fost.''
Primăria Sectorului 3 păstrează tăcerea la patru zile de la tragedia din centrul Capitalei. Deşi, chiar în ultima şedinţă de consiliu, Robert Negoiţă recunoştea că firmele primăriei lucrează pe terenurile altor instituţii de stat fără niciun contract.
Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3: "E, noi ne-am obișnuit să facem lucrări pe zone pe care nu le administrăm. Da, ne-am obișnuit să facem treaba asta de mulți ani. Avem nenorociri lăsate de la municipalitate la Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Muncii și alte ministere care au active, care au terenuri, clădiri în administrare în sectorul 3 și le lasă vai de neamul lor."
Audieri după tragedia de pe şantier
În cazul de faţă, terenul Ministerului Culturii. Drumul era inclus în Scenariul de Securitate la Incendiu al Bibliotecii Naționale. Chiar în ziua tragediei, maşinile de intervenţie au fost nevoite să ocolească prin parcarea clădirii pentru a ajunge la muncitorii îngropaţi de vii. Mai mult, drumul era singura cale de acces auto către subsolul imobilului. Practic, vechiul drum pentru maşini a devenit trotuar, aşa că o alee pentru pietoni a fost transformată în drum auto. Şi pentru că terenul este înclinat, a fost nevoie de încă o lucrare.
Alin Radu Panait, administrator firmă: Noi făceam un zid de sprijin acolo.
Reporter: E adevărat că se va lucra fără autorizație?
Alin Radu Panait, administrator firmă: Este o anchetă în curs, nu pot să vă dau eu detalii.
Reporter: Au murit 2 oameni acolo.
Alin Radu Panait, administrator firmă: Știu, am transmis condoleanțe.
Alin Radu Panait a fost audiat astăzi la Serviciul Omoruri, în calitate de administrator al firmei de construcţii. Are 32 de ani şi conduce compania din subordinea Primăriei Sectorului 3 încă din 2017, deşi nu are niciun fel de experiență în construcții. După moartea celor doi oameni, firma de construcţii a fost amendată cu 150 de mii de lei. Iar primăria sectorului 3...cu 5.000 de lei!