Tot mai mulţi români transformă creşterea animalelor în afacere de succes
Crescătorii pun pe mesele oamenilor pui de ţară, şorici pârlit în bătătură şi slănină afumată după metode tradiţionale. Comenzile curg, pentru că mulţi clienţi au înţeles că mâncarea bio nu este doar un moft, ci un mod de a trăi sănătos.
De Redactia Observator la 15.11.2018, 12:17Crescătorii pun pe mesele oamenilor pui de ţară, şorici pârlit în bătătură şi slănină afumată după metode tradiţionale. Comenzile curg, pentru că mulţi clienţi au înţeles că mâncarea bio nu este doar un moft, ci un mod de a trăi sănătos.
La 10 kilometri de Oradea, în localitatea Episcopia, cei peste 300 de porci din ferma lui Murvai Lajos au la dispoziţie hectare întregi pe care să alerge în voie. Hrăniţi doar cu cereale, cresc de două ori mai greu decât animalele care primesc concentrate, dar sunt şi mult mai sănătoşi.
Lajos Murvai, crescător: Nu trebuie medic veterinar la ei. Mănâncă porumb, orz. Iarna lucernă uscată.
La fel sunt tratate şi alte animale din sat, pentru că localnicii au înţeles cât de preţioasă este tradiţia.
Petre Silaghi, crescător vaci: De-aia mai vin şi străinii şi duc din România pentru că încă e natural la noi. Laptele nu-l vindem. Laptele tot se duce la viţei.
Din ogradă, carnea ajunge direct în afumătoare şi abia apoi la vânzare.
Slănina este fiartă mai întâi într-o zeamă de varză cu oase de vită, iar jumările sunt amestecate până când se topesc. Clienţii care calcă pragul micului magazin nu rezistă în faţa tentaţiilor.
Vânzătoare: Sunt pârjolite. Asta înseamnă că şi arată altfel şi mult mai gustos. Nu-i aşa palid care nu-i pârjolit. Nu numai estetic e frumos. Şi la gust e cu mult mai bun.
Tradiţia a pătruns şi în bucătăriile restaurantelor, mai ales că chefii ştiu bine diferenţa dintre porcul crescut ca la ţară şi cel crescut în marile ferme.
Daniel Lascu, chef bucătar: Diferă ca şi dimensiune, dar şi culoare faţă de cel crescut tradiţional. Cel tradiţional acumulează mai multe grăsimi în interiorul cărnii. Carnea este mult mai fragedă, mult mai gustoasă şi mult mai aromată faţă de celălalt.
Şi pe grătar, se vede diferenţa. Carnea de porc crescut în fermă lasă apă şi are altă culoare.
Chiar dacă 70% din produsele din zona rurală sunt eco, doar 3,5% dintre români le cumpără, potrivit Asociației „Bio România". Trimitem la export mâncarea sănătoasă, mai ales către germani, austrieci şi belgieni, dispuşi să plătească mai mult pentru preparatele naturale.