Orașul din România care a devenit "împărăţia gunoaielor". S-a construit haotic, iar proporțiile dezastrului sunt îngrijorătoare
Năvodariul a explodat în ultimii ani. S-a construit bloc lângă bloc şi, din 2015 încoace, oraşul şi-a schimbat complet faţa. Dacă pe afară-i vopsit gardul, în 2023, aflăm şi unde a fost dosit leopardul, adică deşeurile din construcţii. Mii de tone de moloz, amestecat cu plastic şi gunoaie menajere zac aruncate în zona portului Midia. Pe teren, proporţiile dezastrului sunt uluitoare: gunoiul e îngropat pe mai multe straturi.
De Andreea Filip la 25.01.2023, 19:51Plastice, pungi, ambalaje, peturi. Moloz, praf, bucăţi de cărămidă şi de zidărie. Cât vezi cu ochii, pe 35 de hectare, la doi paşi de portul Midia, e împărăţia gunoaielor. Un dezastru care s-a răspândit sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor.
Andreea Filip, reporter Observator: Ce vedem la suprafaţă este doar vârful icebergului, pentru că deşeurile sunt îngropate şi astupate, uite, pe straturi.
Adrian Bîlbă, biolog: Este un risc de poluare foarte serios, într-o bună zi (...) vom constata că apa nu mai este bună, că peştii nu mai sunt comestibili de acolo fiindcă aceste plastice vor fi măcinate de apă şi vor ajunge microplastice, nanoplastice şi vor ajunge să polueze peştele dincolo de limita admisă pentru consumul uman.
Terenurile care aparțin municipalității Năvodari, dar și multe terenuri private, sunt sufocate de gunoaie
- "PET-uri de bere. Of, urşii ăştia, câtă bere beau!". Lacul de acumulare Gilău, acoperit de tone de gunoaie
- Fosta "perlă" balneară a țării, o ruină între gunoaie. Cum arată acum stațiunea Buziaș, odinioară admirată...
- Marea Neagră "se răzbună". În loc de scoici, valurile aruncă pe plajă papuci, periuțe de dinți și alte...
Steluța Popescu, șef Garda de Mediu Constanța: Da, au fost verificări mai multe, iar în iulie anul trecut s-a dat şi sancţiune la un proprietar de teren, 50.000 de lei, proprietarul cu cea mai mare suprafaţă.
Aurelian Păduraru, șef Garda Națională de Mediu: Într-adevăr, sunt deşeuri depuse de foarte mulţi ani, mai bine zis din momentul în care au început construcţiile în zonă şi toate materiile inerte, deşeuri din construcţii, au fost depozitate acolo, evident, ilegal.
Municipalitatea a fost somată să îşi cureţe mizeria din curte. Comisarii de mediu au fost în control chiar şi săptămâna trecută. Procurorii au deschis un dosar penal. In rem - adică împotriva faptei, pentru că identificarea vinovaţilor e misiune imposibilă.
Teodor Niță, procuror de caz: Nu se știe ce, nu se știe unde, nu se ştie nimic. E o situație greu de gestionat. Deşeuri din construcţii, deşeuri menajere, deşeuri industriale. Dacă vă uitaţi, câmpurile sunt pline.
Printre deşeurile aruncate alandala în mlaştină s-au stabilit lebede şi pescăruşi
Adrian Bîlbă, biolog: Este o zonă de trecere între apă dulce şi apă sărată, între ecosistemele terestre şi cele acvatice marine. Şi este o zonă care ar trebui să fie ca un cordon de igienă. Şi până la urmă este, dimpotrivă, un cordon de mizerii acumulate din amândouă sursele.
O soluţie ca oamenii să nu mai arunce ilegal gunoaie ar fi ca la Năvodari să funcţioneze un sistem de management integrat al deşeurilor sau SMID.
Aurelian Păduraru, șef Garda Națională de Mediu: Încă nu există acest SMID, Există asocierea efectuată, în momentul de faţă sunt în proceduri de achiziţii, licitaţii şi aşa mai departe pentru a operaţionaliza acest SMID.
Legea spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 50.000 la 70.000 lei, pentru persoanele juridice. Doar că, uneori, legea ajunge prea târziu şi degeaba când răul s-a adunat strat peste strat.